Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska aktiviteter för unga tjejer alltid handla om utseende?

Jag tittar på sommaraktiviteter för min tonårsdotter och slås av att det återigen handlar om utseende när tjejföreningar anordnar – då tänker jag bland annat på make up-vecka.

Visst pratar man säkert om utseendefixering under dessa aktiviteter och visst kan man säga till tjejerna att det är insidan som räknas och att man är fin utan smink men faktum kvarstår: detta görs samtidigt som tjejerna får de bästa tipsen för att förstora, minska, framhäva olika delar av ansiktet. För det är liksom sminkets funktion och det är så vi vuxna gör.

Ungdomar är inte dumma. Vi kan inte säga att utseendet inte spelar någon roll när vi samtidigt ger skönhetstips. Budskapet vi ger är att det är viktigt att vara snygg som kvinna. Jag tycker vi ska göra kvinnors utseende till en icke-fråga.

Jag önskar att min dotter får mindre tid till detta och mer tid för att utveckla sina kunskaper inom olika områden om det så är samarbetsförmåga, att vara en god vän, klättra i träd, paddla kanot, campa under bar himmel och så vidare. Det vill säga; få lite smuts under naglarna tillsammans med sina vänner utan pressen på hur man ska vara som kvinna för den pressen kommer ändå.

Låt jämställdhetsfrågan i Södertälje gå längre än så här för våra döttrars skull.

Oroad feministmorsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare