Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför röstar inte Glasbergaborna?

Inte ens var femte av dem som bor i Glasberga sjöstad brydde sig om att delta i valet till EU-parlamentet i maj. Det är ett resultat som går tvärs emot vad vi hittills har ansett oss veta om orsakerna till lågt valdeltagande.

Anmäl text- och faktafel

Lågt valdeltagande brukar anses hänga samman med social utsatthet. Låga inkomster, bristfällig utbildning, många utan jobb, hög andel på bidrag, många som inte kan svenska språket. I sådana områden brukar färre rösta i de allmänna valen. Tittar vi på stadsdelar och valdistrikt med särskilt lågt valdeltagande verkar det vara just sådana områden.

I Södertälje hittar jag, utöver Glasberga, fyra valdistrikt med mindre än 20 procents valdeltagande i senaste EU-valet. Det är Ronna norra, 13 procent, Geneta norra, 17 procent, Hovsjö södra, 18 procent, och Ronna södra, 18 procents valdeltagande. Här kan den här sociala förklaringen till lågt valdeltagande spela roll.

I mer blandade och välmående stadsdelar, där de boende är etablerade i samhället, brukar folk ta sig till vallokalen och lägga sin röst. I sådana stadsdelar är valdeltagandet i allmänhet högt. Men i det senaste valet i Södertälje avviker Glasberga från detta mönster.

Läs Tomas Karlsson: Att röstskolka är ett sätt att lämna ifrån sig makt

I Glasberga bor liksom i Ronna, Geneta och Hovsjö, många familjer med rötter i kristna grupper i Mellanöstern. Men de är inte socialt utsatta, tvärtom. Glasberga är ett område med nybyggda villor och radhus. Här bor familjer med barn i skola och på dagis. De vuxna har arbete och är etablerade i det svenska samhället. Man kan säga att här bor många invandrare och barn till invandrare som har lyckats bra i vårt land, med det traditionella sättet att mäta sådant. ”Villa. Vovve. Volvo (eller Audi).” Det som sticker ut är valdeltagandet.

I senaste Europaparlamentsvalet var 1 246 Glasbergabor röstberättigade. Bara 242 av dem utnyttjade sin rösträtt. Det är ett valdeltagande på 18,82 procent. Hos närmaste grannarna i Östertälje, som också består av mest villor och radhus, deltog 61,64 procent av de röstberättigade i valet. I hela Södertälje var valdeltagandet 41 procent.

Hur är det möjligt att i ett svenskt val, i en stadsdel med väletablerade villaägare, pressa ned valdeltagandet under 20 procent?

Det här väcker många funderingar. Hur är det möjligt att i ett svenskt val, i en stadsdel med väletablerade villaägare, pressa ned valdeltagandet under 20 procent?

Det finns länder där valen är odemokratiska eller misstänks vara ”riggade” och där olika rörelser uppmanar till bojkott. Då kan man få sådana siffror. Har det funnits sådana bojkottaktioner, som vi inte känner till, även i Södertälje?

Det är en sak att inte rösta för att man känner att man vet för lite och inte riktigt har kommit in i samhället. Det är en helt annan sak att som vuxen, utbildad och väletablerad avstå från att rösta. Det kan också vara ett medvetet val att inte delta i den demokratiska processen.

Kerstin Ekberg

Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel