Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är V kvar?

Att den rödgröna majoriteten har sprickor i fasaden vet vi. Nu är sprickan en klyfta.

Bortser man från den utdragna och aningen infekterade parkeringsdebatten var det stora utropstecknet under torsdagens fullmäktigemöte ett helt annat: Staffan Norberg.

Vänsterpartiets kommunalråd gick i opposition mot den majoritet där han själv ingår.

Dels gällde det frågan om att förlänga systerstadsavtalet med kinesiska Wuxi, dels gällde det försäljningen av fastigheter i Fornhöjden och Ronna.

Staffan Norberg ska ha all heder för att han envist värnar de demokratiska värdena. De borde vara vägledande när Södertälje kommun knyter band med städer i andra länder. Och det borde vara självklart att kommunen inte ska fortsätta att gulla med Wuxi i kommunistdiktaturens Kina. Norberg har envetet ifrågasatt samarbetet i ett decennium – och har numera stöd av såväl Sverigedemokraterna som Moderaterna i detta.

Men motståndet från majoritetskamraterna i Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan han inte rå på. Det är intakt och kompakt.

Ännu hårdare motstånd mötte Vänsterpartiet när det gäller Telge bostäders senaste affär. Försäljningen av hyresfastigheter i Fornhöjden och Ronna till det Örebrobaserade bolaget Anders Ivarsson AB för 265 miljoner kronor gillades inte av Staffan Norberg.

I stället för att inse det förståndiga i att låta Telge bostäder sälja delar av beståndet för att frigöra kapital som kan finansiera kommande nybyggen förordade Norberg – han är vänsterpartist trots allt – att snurra i gång kommunens lånekarusell igen.

Vänsterpartiet valde att trotsigt ställa sig vid sidan om och inte delta i beslutet – som S och MP ändå kunde driva igenom med stöd från oppositionen.

Att Staffan Norberg och Vänsterpartiet än en gång mäler ut sig ur det rödgröna samarbetet är intressant.

Efter valet förra året hade S och MP planer på att göra sig av med V – och hade regelrätta förhandlingar med Folkpartiet. Minns hur kommunalrådskollegan Ewa Lofvar Konradsson (MP) förra hösten sa till LT att Vänsterpartiet ”inte fullt ut agerat som ett majoritetsparti, de vill gärna agera i opposition”.

Den känslan har förstärkts efter torsdagens föreställning. Att tålamodet med V tryter hos de övriga majoritetspartierna är en sak – frågan är när Norberg känner att det är dags att gå i opposition och inte bara vara motvalls i majoriteten

Det finns inget som talar för att Södertäljes socialdemokrater tänker kasta det ekonomiska ansvarstagandet överbord för att blidka V. Låneskulden ska ner och fler försäljningar kan komma till – däribland varuhuset Kringlan.

Detta vet Staffan Norberg. Vill han inte vara med på resan, borde Vänsterpartiet lämna majoriteten.