Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren är här, eller?

Solen är tillbaka. Men trots mildvädret gör de kalla nätterna att det fortfarande officiellt är vinter – vilket dessutom lindrar vårfloden.

Solen har bjudit på sina första värmande strålar de senaste dagarna. Och jämfört med det väder Södertäljeborna upplevt sedan Lucia anser nog de flesta nu att våren är kommen.

Enligt Dagens Nyheter noterades till exempel hela 9,6 plusgrader i Hudiksvall under måndagen.

Men även om solen fortsätter värma dagtid blir det minusgrader på nätterna i veckan. Därför kommer medeltemperaturen ligga under noll även i fortsättningen – vilket enligt definitionen betyder vinter.

– Våren ser inte ut att vara på frammarsch, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, till DN.

Stora delar av landet har upplevt sina kallaste vintrar sedan 1987, med snömängder på uppemot metern på många håll. Snömassorna gör också att många oroar sig över vad som händer när allt smälter på samma gång. Men de soliga dagarna och kalla nätterna som nu ligger framför oss kan enligt SMHI stoppa befarade översvämningar.

– Man kan säga att det är ganska bra att man har milda temperaturer dagtid och kallt på nätterna. Det blir inte en lika kraftig vårflod, säger Linnea Rehn till DN.