Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdet av ett kvitto

Vid årsskiftet sänks rotavdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden för renovering, om- och tillbyggnad. Nu ökar intresset att köpa tjänster svart.

Förra året köpte svenskarna så kallade rottjänster för 17 miljarder kronor. Och vi verkar fortsätta att köpa tjänster. I höst har trycket varit hårt inom byggbranschen att hinna göra klart före årsskiftet. Redan tidigt i höstas konstaterade byggbranschen att det var svårt att få tag i hantverkare.

Förändringarna tycks dock inte avskräcka från att renovera. Däremot visar en undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra att var tredje som går i ombyggnadstankar kan tänka sig att betala hantverkare helt, eller hälften, svart. Det skriver Svenska Dagbladet (23 december).

Precis det här varnade allianspartierna för när den rödgröna regeringen först berättade om sina planer att minska rotavdraget. Även regeringens egen expertmyndighet, Ekonomistyrningsverket, skrev i sitt svar i våras när förslaget var ute på remiss att ”Lönsamheten för svartarbete blir bättre och det finns en uppenbar risk att detta ökar”. En av poängerna när rotavdragen infördes var just att få upp betalningarna på ytan. Att kvitton skulle få ett värde. Och det fick till följd att svartjobben minskade.

Svartjobb innebär att staten går miste om skatt. Men det är inte bara fråga om förlorade skatteintäkter. Många privatpersoner riskerar att anlita hantverkare utan certifiering och ansvarsförsäkring, och i värsta fall utan kunskap, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If till tidningen. ”Det är oerhört viktigt att man bara anlitar seriösa hantverkare och får kvitton på allt”, säger han.

Rotavdraget har varit lyckat. Genom att få upp kvittona på bordet har man fått bort stora delar av svartverksamheten.

Det har flutit in mer pengar till Skatteverket. Samtidigt har det blivit billigare för den enskilde.

Visst kan man tycka att staten inte ska subventionera lyxombyggnader av badrum. De som gör det har väl råd att göra det utan avdrag. Men då kanske man i stället ska ändra reglerna? Då får man nog också skärpa tillsynen och kontrollen.

Statsminister Stefan Löfven brukar återkomma till att ”det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden”. Men när hans regering sedan undergräver kvittonas roll i ombyggnadsbranschen blir det problem. Privatpersoner som tycker det kvittar att begära kvitto eftersom de inte längre är värda lika mycket som tidigare reagerar kanske ekonomiskt rationellt. Men det undergräver samhällsmoralen. Och den som jobbar svart får varken pensionspoäng eller andra förmåner.

Kvitton ska man vara rädda om. De har oftast mycket stort värde om något gått fel. Utan kvitton står man sig slätt mot försäkringsbolagen om skada inträffar. För om ett jobb går fel kan kostnaderna skjuta i höjden ordentligt varnar man för från If. Den varningen ska man nog ta på allvar.