Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården är valets viktigaste fråga

Den viktigaste indikatorn på hur väl ett samhälle mår är tilltron till de styrandes förmåga att tillvarata våra intressen. Vi behöver inte nödvändigtvis hålla med om besluten, men vi måste se att de fattas utifrån en önskan att göra gott, en strävan att tillhandahålla de verktyg som allmänheten efterfrågar för att uppnå den livskvalitet de har rätt att begära.

Jag vill hävda att den största misstron finns inom vården. Och jag menar inte primärt beroende på långa köer och oviss väntan. Jag menar att det beror på att vi inte får den mångfald inom vården som vi vill ha och som vårdpersonalen vill men inte får ge oss.

Vi vet sedan en tidigare Novusundersökning att en majoritet av svenska folket (52 procent) har ett stort intresse för komplementär vård. En ny undersökning från Novus som jag här offentliggör visar ett förvånansvärt stort intresse för denna vårdform även hos läkare och sjuksköterskor: 40 procent av läkarna får patientfrågor om komplementär vård varje vecka, två av tre får sådana frågor varje månad. Lika många läkare menar att patienterna skulle uppskatta om fler läkare skaffade sig kunskap i komplementär vård.

Inställningen till komplementär vård är också mer positiv än negativ bland läkare och vårdpersonal. Bland läkarna är varannan positiv, vilket är dubbelt så många som de som är negativa. Bland vårdpersonalen är fyra av tio positiva, två av tio har ingen kännedom om den komplementära vården och bara en av tio är negativ.

Den arrogans och fientlighet som jag mött i kontakten med dessa läkares och sjuksköterskors huvudmän – våra politiker i Stockholms läns landsting – gör mig beklämd.

Jag representerar som styrelseordförande för Vidarkliniken en del av denna komplementära vård. Och den arrogans och fientlighet som jag mött i kontakten med dessa läkares och sjuksköterskors huvudmän – våra politiker i Stockholms läns landsting – gör mig beklämd.

Det är ju inte mig som landstingsrådet Anna Starbrink (L) och hennes politiska proselyter skadar med sitt snäsiga agerande – det är alla de människor som vill ha komplementär vård och alla sjuksköterskor och läkare som vill ge dem den.

Sjukvårdslandstingsrådet Starbrink verkar veta något som läkarna inte vet, hon verkar tro sig begripa något som patienterna inte begriper, hon agerar inte för att tillvarata våra intressen utan för att bekämpa dem. Starbrink säger nej till den vård som medborgarna vill ha och som professionen vill tillhandahålla. Hon dömer ut verksamheter därför att de ”inte vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet”, när de som har kompetens efter noggranna prövningar fastställer motsatsen. Hon dömer helt enkelt ut utan att lyssna på professionen.

Så slits samhället isär. Så får vi ett land med medborgare som mister sin tillit. Så blir frågan om mångfald i vården den viktiga demokratifrågan.

Anders Kumlander

styrelseordförande Vidarkliniken    

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel