Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdbiträden behövs i vården

Sjuksköterskor och läkare ägnar i dag orimligt mycket tid åt andra uppgifter än det som de är utbildade till. Samtidigt som antalet läkare och sjuksköterskor har ökat har antalet undersköterskor minskat i den landstingsdrivna vården, och vårdbiträdena nästan helt försvunnit. Därför föreslår Liberalerna att vårdbiträden ska återinföras.

Vi vill att staten satsar åtta miljarder kronor under nästa mandatperioden och att landsting och regioner bidrar med en lika stor medfinansiering. Det skulle innebära 12 000 nya vårdbiträden i landet och 2 740 i Stockholms län.

Att renodla yrkesrollerna och att använda rätt kompetens på rätt plats är ett sätt att höja sjuksköterskornas och undersköterskornas yrkesstatus.

Vi menar att det är slöseri att inte låta människor göra det de är utbildade till. Vårdbiträden, som saknar eller bara har en kort formell vårdutbildning, kan göra oerhört viktiga insatser inom den vårdnära servicen med enklare arbetsuppgifter – som exempelvis att bära matbrickor, bädda sängar, städa toaletter, hämta patienter i väntrummet, gå med labbrapporter mellan läkare och labb, flytta patienter mellan avdelningar, fylla på förråd och hämta materiel från förråd.

Att renodla yrkesrollerna och att använda rätt kompetens på rätt plats är ett sätt att höja sjuksköterskornas och undersköterskornas yrkesstatus. Undersköterskornas särskilda kompetens och utbildning bör förtydligas genom att införa en undersköterskeexamen. Yrkesidentiteten är viktig och en examen är en kvalitetsstämpel på utbildningen.

Det behövs samtidigt fler enkla jobb, inte minst för nyanlända som med endast förgymnasial utbildning som kan bidra till att utföra viktiga arbetsuppgifter som verkligen behövs inom vården. Liksom förut kan en kortare introduktionskurs för vårdbiträden förekomma.

För nyanlända utan utbildning kan ett jobb som vårdbiträde vara en inkörsport till andra jobb inom vård och omsorg, till exempel att genom fortsatt utbildning gå vidare till undersköterskor och andra yrken inom vården.

Ninos Maraha (L)

kandidat till landsting och riksdag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel