Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdagjämningen är här

I dag inföll vårdagjämningen, då är dag som natt ungefär lika långa över hela jorden. Det firar Alexander, 4,5 år, med att köra traktor – men så bor han också intill Vårstigen invid Måsnaren.

Vårdagsjämningen är den tid då dagen och natten är ungefär lika långa överallt på jorden. Det beror på att solen då passerar himmelsekvatorn på väg norrut, jorden står rakt mot solen och exponeras lika mycket av ljuset. Nord- och sydpolen står helt lodräta mot varandra i jordens omloppsbana runt solen.

I Sverige inföll vårdagjämningen klockan 05.30 i dag, söndag. Så fort den ögonblicksgränsen passerades så börjar jordens nordpol luta lite, lite mer mot solen och en förhoppningsvis varm och härlig sommar på sikt.

Den här tidpunkten som kallas vårdagsjämningen infaller den 20 mars fram till och med 2047. Men år 2048 kommer vårdagjämningen att skjutas bakåt ett dygn till den 19 mars med anledning av skottårscykeln. På så vis kommer tiden i fas igen.

LT begav sig ut för att hitta ett vårtecken, och vad kan väl vara bättre än att besöka just Vårstigen vid Måsnaren? Trots att snön är borta så ger sig inte en enda tussilago eller snödroppe till känna. Men väl en grön traktor inne på familjen Dahlgrens infart på Stadavägen alldeles intill. Tobias Dahlgren är i färd med att sälja traktorn, medan sonen Alexander, 4,5 år, trampar runt, våren till ära, i sin röda traktor. Dessutom har Alexander redan hunnit påskpyntat buskarna på tomten med mamma.

Blommorna lyser förvisso med sin frånvaro i omgivningen, men Alexanders traktortrampande är på sitt sätt också ett vårtecken.