Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vård i behov av mer klokskap

Jag är född i en ort i södra Ångermanland.

Fattigvården fram till 1800-slut fungerade på så sätt att de gamla och sjuka placerades i en spånkorg som var två meter lång och en halv meter bred och fraktades sedan runt till bönder och torpare i bygden, som hade ansvar att sörja för fattighjonen under en 14-dagarsperiod.

Även fattigvårdsstyrelsen i kommunen upplevde detta förfaringssätt inte allt för tillfredsställande och i början på 1900-talet bestämdes i total enighet att ett ålderdomshem skulle byggas. Ett ålderdomshem byggdes och där kunde byns sjuka, fattighjon och andra med större och mindre handikapp få en egen säng, mat för dagen och inte minst träffas och umgås med tidigare grannar och kanske arbetskamrater innan livet nästan tagit slut.

Hemmet hade odlingar i mindre format såsom, potatis, äpplen, morötter och så vidare. De som hade lite av orken kvar fick hjälpa till med lite av varje på ålderdomshemmet och inte minst kunde de föra samtal med före detta grannar och arbetskamrater. Jag vill starkt framhålla att livet på ålderdomshemmet inte var något paradis, men det var ett steg i rätt riktning.

Under de senaste 20–30 åren har politikerna gått i en helt annan riktning och åldringsboendet har minskat katastrofalt. Jag har full förståelse att många äldre och sjuka vill bo kvar i sin invanda miljö, men det finns också äldre som vill bo på ett äldreboende, där de dagligen har möjlighet att träffa och föra samtal kring dagens frågor men inte minst om sina tidigare upplevelser. Jag vet dessutom att kärleken har blommat upp bland de boende.

Hur kunde politiker på 1900-talets början vara så kloka att man såg behovet av åldringsboende? I dag bärs man inte i en spånkorg, men hur många anhöriga håller på att knäckas av vården och otryggheten de känner kring en vårdbehövande närstående.

Politiker – det är dags att vakna nu!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel