Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var varsam med orden, Sjöstedt

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, anklagade vid sitt partis kongress helt nyligen i hårda ordalag Socialdemokraterna för att gå åt höger och inte vilja föra jämlikhetspolitik. Vänsterpartiet är, sa han, ensamt om att sträva efter jämlikhet och hade pressat regeringen att genomföra 80 goda reformer i denna anda.

Jag sökte på Vänsterpartiets hemsida och fann en lista med, efter vad jag förstår, de där 80 reformerna. Som socialdemokrat blev jag glad över listan. Över att våra båda partier tillsammans med Miljöpartiet har lyckats baxa igenom allt detta trots ett mycket svårt parlamentariskt läge.

Någon motvilja mot dessa reformer i jämlikhetens anda känner jag inte och ser heller inte några tecken till inom socialdemokratin. Jag skulle nästan vilja se Vänsterpartiets lista över reformer som en del av en socialdemokratisk argumentsamling inför valet. Många av åtgärderna i Sjöstedts lista har vi också socialdemokratiska kongressbeslut om.

Varför då denna Sjöstedts hårda vidräkning? Med sin starkt kritiska ton riskerar han rentav att såga av den gren han själv sitter på. Om han lyckas skapa ett intryck hos väljarna av att Socialdemokraterna sviker sina ideal får han kanske vissa tidigare s-väljare att rösta på Vänsterpartiet. Men ännu fler kanske avstår från att rösta eller rentav som ren protest stödja SD. Då minskar möjligheterna att föra jämlikhetspolitik. Och det kan ju inte vara vad Vänsterpartiet vill.

Med sin starkt kritiska ton riskerar han rentav att såga av den gren han själv sitter på.

”Vänsterpartiet är överens med regeringen om att fler anställda är en prioriterad fråga för äldreomsorgen.” Så står det till exempel på ett ställe i reformlistan. Liknande formuleringar återkommer på andra punkter. Det låter inte precis som att den s-ledda regeringen skulle vara svekfull.

Mer pengar till kommunerna, mer personal i välfärdstjänster och skola, skatteskärpningar för höginkomsttagare, fri tandvård för unga upp till 23, bättre a-kasseersättningar, höjda bostadstillägg, investeringsstöd för att bygga hyreslägenheter med rimliga hyror, bättre kontroll av utländska lastbilstransporter i Sverige. Det är några exempel på vad de rödgröna lyckats driva igenom i ett svårt läge.

Förutsättningarna kunde vara bättre, det är sant. I opinionsmätningarna har nu de partier som står till höger om mitten 60 procents väljarstöd mot 40 för partierna till vänster.

Ska vi kunna ändra på detta bör vi åtminstone inte försöka ta heder och ära av varandra utan tvärtom försöka vara lite positiva. Så mycket mer som det finns sakliga skäl för detta. Visa väljarna att de kan våga tro på en rödgrön politik för solidaritet och jämlikhet, för en bra miljö och ett jordklot där mänskligheten kan överleva och leva ett gott liv.

Bosse Elmgren

socialdemokrat, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel