Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var vaksam vid samarbeten med Peab

Med två dagar till valet kastade Anders Lago (S) in det fetaste valfläsket – en satsning på lågprisvillor. Nio månader senare börjar fläsket bli skämt.

De två S-märkta kommunstyrelseordförandena i Söder-tälje och Sigtuna, Anders Lago och Anders Johansson, fick stort genomslag för sin idé. LT:s rubrik den 17 september talade om ”Villor till halva priset” – och begrepp som nytt boendekoncept och ny egnahemsrörelse kryddade artikeln.

Lago trodde att exempelvis Hölö och Glasberga skulle komma i fråga för villorna även om ”det är ingenting vi låst oss till”.

Vid sidan av fakta om pris och kvadratmeter fanns även uppgiften att de bägge socialdemokraterna arbetat fram denna Johanssonvilla tillsammans med Peab – bolaget skulle vara både mäklare och byggherre.

Sedan valet har det inte hänt särdeles mycket med Johanssonvillorna i Södertälje. Men i Sigtuna har man hunnit längre. Vilket uppmärksammades av Svenska Dagbladet i går.

Kommunen har överlåtit mark till Peab för att bolaget ska bygga 200 av dessa Johanssonvillor. Och förutom att konceptet bygger på att Peab allena ska få bygga, så har det S-styrda Sigtuna valt att basera priset för marken till det genomsnittspris som kommunens tomt- och småhusköande har betalat för sina plättar.

Inte bara oppositionen utan även jurister som Svenska Dagbladet är kritiska. Dels mot att en enskild näringsidkare gynnas i strid mot gällande regler, dels att priset är satt för lågt.

I en annan socialdemokratiskt styrd kommun, Västerås, har Peab förhandlat sig till ett kommunalt hyresbidrag på 15 miljoner kronor per år i 25 år – totalt 375 miljoner – till den som köper det nya äventyrsbad som Peab just nu bygger. En hygglig premie som skattebetalarna får stå för. Ingen upphandling har gjorts – dörren är stängd för alla konkurrenter.

Peab är även inblandat i den korruptionshärva som rullas upp kring bygget av den nya nationalarenan för fotboll i Solna. Peabägaren Erik Paulsson står åtalad, misstänkt för grov bestickning.

Den negativa publiciteteten kring Peab gör att det är dags att dra öronen åt sig även i Södertälje. Johanssonvillorna har inte kommit igång här, men banden till Peab är många.

Två år har gått sedan det samägda bolaget Telge Peab kom till stånd, nu är det i full sving. Vid sjukhuset har bostadshusen vuxit sig höga – och företaget ska bygga om gamla tobaksmonopolet till lägenheter.

Telge Peab kom till när kombinationen av hög arbetslöshet bland byggnadsarbetare och många nyanlända flyktingar utan försörjning gjorde att Södertälje ville prova något nytt. Därav detta byggbolag.

Nu har isande lågkonjunktur förvandlats till brinnande högkonjunktur. Bristen på arbetskraft inom flera yrkesgrupper i byggsvängen är stor. Behovet av Telge Peab-konceptet har minskat. Och bör ses över.

Själva konceptet var spännande och värt att pröva under då rådande konjunkturläge. Tanken var aldrig att starta ett konventionellt, kommunalt byggnadsföretag som skulle slå ut andra aktörer – utan det var det sociala ansvarstagandet som var ledstjärnan. Men det hade likaväl kunnat ske tillsammans med ett annat, eller flera andra byggbolag, i stället för att som nu handplocka Peab.

Rädslan för konkurrens riskerar att bli dyr.