Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår möjlighet att påverka var obefintlig

Svaret som Madelaine Hällgren, ordförande i Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn, ger till Barbro Asplund, före detta medlem i Hyresgästföreningen (HGF), är tyvärr inte tillfredsställande.

Många medlemmar och även lokala hyresgästföreningar upplever inte, som Madeleine Hällgren skriver (LT, 18 juli) att ”vi på Hyresgästföreningen arbetar ständigt för att ta vara på medlemmarnas intresse” samt att man satsar extra på boendeinflytande.

Madelaine Hällgren beklagar att Barbro Asplund med flera medlemmar uppfattar att ingen har lyssnat på deras behov, tankar och idéer, men talar om att nya rutiner och arbetssätt ska tillgodose att medlemmar ska bli informerade i ett så tidigt skede som möjligt och få tillfälle för samtal.

Samtidigt erkänner Hällgren att det inte finns ”möjlighet att informera medlemmar under pågående hyresförhandlingar”, men försäkrar att HGF:s representanter vid förhandlingarna alltid strävar efter ”att tillgodose medlemmens bästa”.

Efter de senaste hyresförhandlingarna, exempelvis med Telge bostäder, hände det inte så.

Någon gång i februari informerade Telge bostäder oss på Bårstaberget om en extra hyreshöjning med 30 kronor per månad för ”alla som ”bor i en lägenhet som ligger i närheten av en välutrustad lekplats på Orrstigen 7, 14 och 16”.

Den här extra hyreshöjningen fick också boende i andra bostadsområden.

Vid vårt lokala årsmöte, den 8 februari, enades vi om att protestera mot den beslutade höjningen.

Det stod i årsmötets handlingar som skickades till Hyresgästföreningen region Stockholm (enligt nya rutiner) och i brev till Telge bostäders styrelse samt HGF Region Stockholms förhandlare för Telge bostäder.

Telge bostäder svarade oss, men vi fick aldrig något svar från vare sig HGF region Stockholm eller från de representanter som förhandlar ”för oss”.

Barbro Asplund har rätt (LT, 1 augusti) när hon säger: ”Vi hade inte en chans att påverka någonting eftersom allt redan var bestämt och godkänt av HGF Region Stockholm”.

Våra medlemmar och boende var chanslösa. De som godkände TB:s extra hyreshöjning på 30 kronor per månad var HGF Region Stockholm förhandlare, som aldrig har varit i vårt område och sett de icke välutrustade lekplatserna,

Har de tänkt på vad det betyder för ensamma pensionärer och ensamma föräldrar med låga inkomster att betala 30 kronor extra för dessa lekplatser som alltid funnits – en del nästan i 55 år!

Då Madelaine Hällgren är det mycket svårt att Barbro Asplund och andra som har sagt upp sina medlemskap får se nyttan att komma tillbaka till Hyresgäst-föreningen. Se noga till att, inför det nya avtalet för 2017 om hyran och annat, HGF:s förhandlare tillgodoser medlemmarnas och alla boendes intressen.

vice ordförande Hyresgästföreningen Bårstabergen och aktiv medlem

Cecilia Valdés

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel