Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var id-kontroller verkligen enda valet?

Läste med viss fascination Mats Pertofts (MP) inlägg (LT, 28 december). Han säger att det vore oansvarigt att inte agera med tanke på flyktingsituationen. Håller med, men frågar mig om det bara fanns ett sätt att ta ansvar för de utmaningar som delar av Sverige kämpar med?

Annons

Själv var jag strax före jul i Jordanien. Ett land med cirka 7,9 miljoner invånare. De har tagit emot mellan 632 000, av UNHCR registrerade flyktingar från Syrien, och 1,4 miljoner som myndigheterna säger. Besökte flyktingläger, ute i öknen. Minusgrader under nätterna. Mer än 80 procent av flyktingarna bor inte i läger utan på annat sätt. Såg en del av det också. Följde inte på något ställe svenska regelverk. Jordanien såg också att Europa stängde igen och ansåg att de kunde göra detsamma. I dag finns bara en liten rännil öppen in i landet från Syrien.

Människor flyr undan kriget, för att söka efter trygghet och hopp. Först inne i Syrien, sedan i närområdet och när hoppet om fred sinar söker man sig vidare. Men vart? Regionen har många konflikter och krig. De lugnare länderna är mer överansträngda än någonsin. Det må gälla Libanon, Jordanien, Irakiska Kurdistan. Turkiet har tagit emot fler än övriga och fortsätter göra det som EU inte klarar. Men landet är samtidigt i krig med PKK i sydöstra Turkiet, mot den syriska gränsen och inne i Syrien samt i bergen i den kurdiska regionen av Irak.

Vi är många som tycker att länderna inom EU:s Schengenområde kunde göra mer för att ta emot de som flyr krig och konflikt. Men verkligheten visar att fler stänger gränserna, höjer trösklarna och strax före jul följde den svenska S-MP-regeringen efter. Regeringen talade om systemkollaps och kris. Och så fick vi se ett av de sämre förberedda förslag jag upplevt under mina år i riksdagen. Det handlade bland annat om att ge rätt att stänga Öresundsbron samt om införande av id-kontroller på alla tåg, bussar och färjor inom både Norden och EU innan de avgår mot Sveriges gränser. Lagrådet som granskade lagförslaget från regeringen var entydigt skarp i sin kritik. I annat fall hade nog Mats Pertoft även försvarat förslaget om att stänga Öresundsbron i dag. Men, nu blev detta så skadskjutet att det lyftes ut från propositionen som nådde riksdagens bord.

Men frågan kvarstår Mats Pertoft, var finns det lediga rum på härbärget för dem som flyr? Varför gynna flyktingsmugglarna, de som säljer falska id:n när vi så länge kämpat för att få slut på det genom att skapa fler lagliga vägar in i EU? Från och med i dag den 4 januari kan ingen som saknar id söka asyl i Sverige. Människor stoppas från att nå gränsen. Asyl kan bara sökas när man kommer till Sverige. Blir inte detta en kollaps för asylrätten? Nu har vi kunnat ta del av att SJ slutar köra tåg över till Danmark. Öresundstågen blir färre och frågetecknen kring regelverkets konsekvenser är flera. Är det bara så Miljöpartiet kan agera? Bara så Miljöpartiet kan ta ansvar?

Jag är imponerad av alla enskilda, alla ideella krafter som välkomnat så många denna höst. Jag ser att många kommuner som tagit emot flyktingar haft kämpigt men vet att det är långtifrån alla kommuner som upplevt det i Sverige. Visst finns det myndigheter som sprängs av alla krav som ska uppfyllas i det nya läget. Men det kan lösas genom minskat regelkrångel, lyfta bort arbetsuppgifter från myndigheterna som kroknat i stället för att fortsatt krama gamla system.

Det finns flera sätt att ta ansvar, att agera än att införa id-kontroller och stänga Öresundsbron. Läget är akut, för så många människor i krig och konflikt.

riksdagsledamot

Kerstin Lundgren (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel