Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var finns konsten i Nykvarn?

Större delen av Nykvarns centrum har rivits. En del nytt har byggts, men just nu breder en stor tom plats ut sig som ett öde torg. Det är naturligtvis tänkt att det framöver ska bebyggas med bostäder och affärer och dessutom ska här byggas ett nytt kommunhus. På annan plats har nyligen Furuborgsskolan byggts och där är det nu också beslutat att bygga en ny idrottshall, Furuborgshallen. Man planerar nu även att bygga ett nytt äldreboende. Men vart har planeringen av den konstnärliga gestaltningen tagit vägen vid alla dessa stora projekt?

Anmäl text- och faktafel

Vid kommunfullmäktiges sammanträden den 24 maj 2007 beslutade man att öronmärka medel för konstnärlig utsmyckning vid kommunala om- och nybyggnationer. Man skulle alltså tillämpa den så kallade enprocentsregeln, vilket innebär att man har rätt att låna upp till en procent av byggkostnaden under förutsättning att detta bakas in redan vid planeringen och upphandlingen vid byggnationer.

Detta gäller inte bara hus utan också andra installationer såsom rondeller och utemiljöer. Om man i efterhand vill komplettera med konst måste man ta fram nya pengar vilket direkt påverkar årsbudgeten och det blir mycket dyrare.

Samtidigt beslöt fullmäktige att tillsätta en särskild utsedd grupp med fokus på in- och utvändig konstnärlig utsmyckning. Den gruppen blev så vitt vi vet aldrig utsedd.

Redan 2006 hade man också anslagit medel för konstnärlig utsmyckning av biblioteket och kommunhuset och några år senare lät man uppföra en skulptur i en rondell. Men efter dessa beslut har enprocentsregeln används endast tillfälligt eller kanske inte alls.

Konst i det offentliga rummet skapar en bättre och trivsammare miljö som samtidigt kan kännas spännande och inspirerande och väcka en viss kreativ debatt.

Några frågor vi i Vänsterpartiet vill ställa till Nykvarns kommun är:

• Kommer man i fortsättningen att planera in de konstnärliga gestaltningarna vid om- och nybyggnationer?

• Har man använt sig av enprocentsregeln när man byggde Furuborgsskolan?

• Kommer man att trycka på de privata byggarna att tillämpa enprocentsregeln i sina projekt?

Vi i Vänsterpartiet anser att konst i det offentliga rummet skapar en bättre och trivsammare miljö som samtidigt kan kännas spännande och inspirerande och väcka en viss kreativ debatt.

Men för att det ska fungera krävs det ett intresse bland politikerna och att det finns tjänstemän som brinner för denna fråga. Annars blir det lätt att tidigare kommunala beslut glöms bort.

Vänsterpartiet Nykvarn

Eva Wikenholm

Anneli Tikkanen-Rózsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel