Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var finns demokratin i Södertälje?

Tiden går fort, det känner vi alla till. Att det snart är fyra år sedan vi fick ett regerings­byte i Sverige kan man knappt tro. Om cirka ett halvår är det dags igen att gå till val – i både riket och i vår stad Södertälje.

Jag börjar nu se i media hur våra partier och block debattera mot varandra om saker de tycker är bra, inte bra och saker som de kommer att gå fram med i valkampanjen som kommer.

När det gäller Södertälje har vi nu under fyra år knappt sett eller hört någon politisk debatt från vare sig opposition eller de som leder Södertälje.

Var har den tagit vägen? Vad ska vi Södertäljebor rösta på inför nästa fyraårsperiod?

Har följt kommunfullmäktige både på plats och tidigare i radion. Det har inte funnits någon spänst i debatten och det beror på att allt görs upp bakom kulisserna. Att så sker beror på att vi har fått in en katt bland hermelinerna – Marc Abramsson (ND).

Tidigt gjorde alla partier i Södertälje upp om att man skulle gå emot ND genom att sätta alla demokratiska spelregler ur spel och det genom att göra upp allt innan frågorna kommer till fullmäktige. Det innebär att när man kommer till omröstning så är allt redan klart och risken för att ND blir vågmästare är eliminerad.

Var är demokratin, Anders Lago?

Jag tror inte att du bryr dig därför att om S-blocket skulle ta rodret i höst så har du garanterat en plats som invandrarminister – mycket på grund av att du är ute i världen och pratar om detta problem, men du gör inget åt det i vår stad.

Som jag ser det har vi bara två partier i Södertälje just nu. Moderaternas ansvariga – vem är det? Och de övriga ser man ännu mindre av. Skulle de dyka upp i LT skriver de om spårtaxi (som ingen vill ha), gatunamn som tidigare Södertäljebor ska bidra med eller om pendeltåget ska gå till Hölö (projektet har pågått i några år). Men ingenting om det vi verkliga Södertäljebor tycker är viktigt.

Alltför ofta ser vi Södertäljebor uttalanden som är underskrivna av S- och M-ansvariga, vilket gör att övriga inom blocken i Södertälje håller med. Detta gör att vi som följer politiken uppfattar verkligheten som att vi har två partier.

Jag har bott i Södertälje sedan 1962. Långt innan staden såg ut som den gör i dag. Har sett hur staden sakta sjunker i alla de viktiga områden som vi skattebetalare vill ska fungera.

Titta bara på vägarna i stan – och snöröjningen. Den som ansvarar för det området kan inte ta sin uppgift på allvar. Jag är ute en hel del och reser och kan jämföra. Det borde fler ansvariga göra.

Däremot lägger vi ned stora pengar på att rita om staden – som även där de flesta är emot. Dessa pengar skulle ha räckt till att flera gator i vår stad skulle ha fått asfalt.

Varför sköter du Södertälje så dåligt, Anders Lago? Vi är sämst i de flesta statistiska reultat som gäller skolor, kriminalitet, arbetslöshet och åldringsvård. Dessa områden verkar du helt ha glömt. Sitter man som du i det nya stadshuset (det gamla dög inte) så behöver man inte ut i verkligheten och se och ta del av problemen.

Som skattebetalare i Södertälje sedan 1970 så är det min rättighet att det finns en demokrati i Södertälje. Vi har hört talas mycket om enpartistater, i Södertälje är vi inte långt därifrån. Tyvärr är jag säker på att det kommer att bli fler än i förra valet som röstar på ND och SD.

Vem ska man lägga sin röst på i september och hur kommer ni att agera under nästa period? Särskilt om det kommer in två hermeliner. Vi är många som ställer den frågan – vem från det stora partiet vill svara.

Skattebatalare i Södertälje ett tag till

Göran Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel