Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte kille har kniv i skolan i Södertälje – ytterst få fällande domar

Nästan var femte kille i årskurs två på gymnasiet i Södertälje har burit vapen i skolan, det framgår av en stor enkätundersökning. Men mycket få fall leder till fällande domar visar en granskning av SVT Nyheter Södertälje.

Den årliga Stockholmsenkäten 2016 där elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet får svara på frågor om brott och utsatthet för brott visar att 17 procent av killarna i årskurs två säger att de burit vapen de senaste tolv månaderna. Men de få fall som polisanmäls leder nästan aldrig till fällande dom enligt SVT Nyheters granskning, som gjordes i samband med knivattacken i Enskede.

SVT Nyheter, som granskat samtliga domar gällande brott mot knivlagen på högstadieskolor och gymnasium i Södertälje, hittade bara en fällande dom. Det handlade om fallet som LT skrev i juni där en elev på Soldalaskolan åtalades för att ha haft en butterflykniv med sig till skolan.

Fyra procent av tjejerna på gymnasiet i årskurs 2 svarade 2016 att de under de senaste tolv månaderna burit vapen på skolan i Södertälje. Bland niondeklassarna i Södertälje samma år svarade 13 procent av killarna och fem procent av tjejerna att de burit vapen.

Inga elever i Nykvarn deltog i undersökningen.

Läs även: Misstänks ha haft kniv på Soldalaskolan – elev åtalas