Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanvårdade hästar kvar i sin inhägnad

De sju hästar som enligt ett beslut från Länsstyrelsen skulle tvångsomhändertas i december står kvar på gården. – Det är misär, säger en nära granne.

Annons

Magra hästar, ingen mat och ett smutsigt och farligt stall fick länsstyrelsen att i mitten på december fatta ett beslut om att tvångsomhänderta en 57-årig kvinnas sju hästar. Länsstyrelsen utförde den första kontrollen i september 2012 och visade på en rad brister i skötseln av hästarna och katterna på gården. Sedan har regelbundna uppföljningar och kontroller utförts.

I dag, flera veckor efter det senaste beslutet, går hästarna fortfarande kvar i hagen.

Enligt en granne står djuren ute, fryser och tappar hull.

– Här kommer jag hem en fredagskväll och ser fram emot ett glas vin inne i värmen och så får jag se hur hästarna står där ute och fryser. Jag blir helt förstörd och kan inte hålla tårarna borta. Man blir så hemmablind inför hur de har det, säger grannen.

Hästarna har eftersatt hovvård och smutsigt dricksvatten. Grannen berättar att hästägaren nu också fått elen avstängd, och att hästarna har dålig tillgång till vatten och mat.

– De gnäggar inte, de är apatiska. Enda gången jag sett dem glada är när de galopperar ut i den stora, gröna hagen på sommaren.

Länsstyrelsen har tagit ett beslut med stöd av den 31 § och punkterna 2 och 5 djurskyddslagen. Det innebär att hästarna inte måste omhändertas lika brådskande som vid beslut av den 32 §. De inväntar alltså polisens agerande som verkar dröja.

– Vi har inte planerat något verkställande om att omhänderta några hästar, säger Pernilla Markström, gruppchef för Djurskyddspolisen i Stockholms län.

Under de senaste veckorna har vintern slagit till och klimatet blir tuffare för djur som inte har tillgång till vatten och foder.

– Hästar är som små barn. De behöver kärlek och de behöver tas om hand. Bruna ögon som tittar in i ens egna, nej det är så hemskt, säger grannen.

Efter att ett beslut om omhändertagande enligt djurskyddslagen har tagits, så ska polisen ta hand om djuren så fort de har möjlighet. I det här fallet säger polisen att det handlar om logistik. Ingen i djurskyddsgruppen på polisen vill uttala sig om hur lång tid det kan ta innan omhändertagandet genomförs.

– Om det dröjer med ett omhändertagande, så är risken att djuren utsätts för onödigt lidande, det finns skäl för det beslut som är taget. Dessutom har beslutet överklagats och överklagan har blivit avslaget. Vi vill ha ett omhändertagande så snart som möjligt, för djurens bästa, säger Andreas Johansson, länsveterinär på länsstyrelsen.

LT har klandrats av PO för denna artikel - läs mer här