Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vännerna om Södertäljeprofilen Hugo Thelin: "Medlade med ett stänk av humor"

Medicine hedersdoktorn Hugo Thelin, Södertälje, har avlidit i en ålder av 88 år. Han sörjs närmast av barnen Clas, Peter och Helen med familjer.

Hugo Thelin, 1929-2017

Hugo Thelin föddes i Jämträsk (Överluleå), växte upp och hade sin skolgång till realexamen i Råneå. Han fortsatte sedan på tekniskt gymnasium i Sollefteå. Under sin militärtjänstgöring i Boden kom han i kontakt med sjukvård och läkemedel när han praktiserade på Södersjukhuset i Stockholm.

Intresset för sjukvård tog Hugo till Astra i Södertälje 1951, där han under en tid blev laborant hos Sven Ullberg (sedermera professor) och var med i utvecklingen av helkroppsautoradiografi för bestämning av läkemedelsdistribution i organ och vävnader. 1957 flyttade Hugo med familj till Borlänge för att pröva på som bagare hos Dalabagarna, men återkom 1959 till mikrobiologiska sektionen vid Astras forskningslaboratorium. I en grupp av unga, entusiastiska forskare och i samarbete med Beecham Research Laboratories i England gjordes remarkabla insatser vid utveckling av metoder och framställning av nya semisyntetiska penicilliner.

Hugos förmåga att lugnt, tryggt och med ett stänk av humor medla bland stridiga viljor gjorde honom självklart till facklig ordförande i SIF. Han är en av de få som kunde lämna ett så svårt uppdrag med ett eftermäle av aktning från både fackmedlemmar, medarbetare och företagsledning.

Hugos praktiska handlag förde honom snabbt vidare i karriären, och 1972 blev han chef för produktionsenheten Astra Södertäljeverken (ASV). Astra och Kabi, som båda hade penicillinprodukter på marknaden fann att det skulle vara rationellt att bygga en gemensam produktionsanläggning i Strängnäs. Detta blev 1973 ett 50/50-ägt företag – Fermenta. Hugo blev dess förste VD tom 1974. Därefter fortsatte han som styrelseledamot och återgick samtidigt som chef för ASV.

I Astras långtidsplaner ingick en ny farmaceutisk fabrik. Hugo aktiverade planen och 1975 togs den första etappen av fabriken i Gärtuna (Södertälje) i drift. Där finns nu världens största fabrik för tillverkning av läkemedel i fasta beredningar.

Hugo lämnade Astra som veteran 1980 för att inom KabiVitrum ta sig an nya problem och möta nya utmaningar. År 1982 bildades ett svenskt-kinesiskt joint venture för att bygga en gemensam produktionsanläggning i Kina och där introducera några av de svenska orginalprodukterna. Astra och KabiVitrum var de främsta intressenterna. Ulf Widengren, då Astras koncernchef, och Hugo Thelin blev från svensk sida de drivande i projektet. Hugo gick in som vice ordförande i företaget SSPC (Sino-Swedish Pharmaceutical Corporation). Organisationen var trögarbetad, där flertalet beslut skulle tas i styrelsen. Med Hugos förhandlingsförmåga och envishet gick projektet vidare, och fabriken invigdes 1987 när statsminister Ingvar Carlsson klippte bandet i Wuxi. Många skeptiker fanns till hela projektet, men det var utan tvivel en framsynt investering. Hugos många resor till Kina resulterade i en framgångsrik högteknologisk läkemedelsproduktion i Wuxi, och hans insatser belönades av den kinesiska samarbetspartnern med att Hugo blev hedersmedborgare i Wuxi och symboliskt fick motta nyckel till staden.

Under Hugos överinseende utvecklade KabiVitrum några av de första rekombinanta proteinerna i världen, såsom tillväxthormonet Genotropin. Han var också djupt delaktig i etableringen av Kabi i USA bl.a. genom förvärv av bolagets partner Cutter-Vitrum, och KabiVitrum utvecklades, framför allt genom framgångsrik verksamhet inom tillväxthormon och nutritionsprodukter, från ett regionalt till ett europeiskt läkemedelsbolag och senare genom fusion med Pharmacia till ett globalt bolag. Även i ett växande företag finns det krav på rationalisering och ibland nedläggning. För anläggningen i Matfors planerades nedläggning. Men Hugo fann tillsammans med anställda, kommunen och banker ett sätt för fortsatt och breddad verksamhet i två nya bolag – Unimedic och Unitech Biopharma. Tillsammans har dessa företag nu mer än 100 anställda.

Hugo blev hedersdoktor vid Karolinska Institutet 2003.

Hugo avgick med pension när Pharmacia och Kabi hade fusionerats och påbörjade då en karriär inom Life Science-området, huvudsakligen med styrelse- och investeringsverksamhet.

Hugo var mån om sina vänner och medarbetare. Det var alltid möjligt att dryfta och ventilera problem av större eller mindre omfattning. Hugo lyssnade och hade alltid ett gott råd eller förslag. Han blev nestorn inom svensk biotech; vi är många som minns honom med både stor glädje och saknad.

Sven Andréasson

Börje Haag

Mats Pettersson

Berndt Sjöberg

Håkan Åström

Jan Ekberg

Mer läsning: Leif Östlings ord om Saab-profilen Sten Gustafsson: "Att umgås var en fest"

För pluskunder: Nya produktionschefen om jobbet på Astra Zeneca i Södertälje: "Spännande och ärofyllt uppdrag"