Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vännerna minns Lars Svahn: ”En rikt begåvad akademisk personlighet”

 
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Annons

Lars Svahn var rikt begåvad, en akademisk personlighet trots att hans formella utbildning endast bestod av sex års folkskola i Lideby i Salem och Draget i Norsborg. Uppväxten i föräldrarnas handelsträdgård i Vällinge gav ett livslångt intresse för kryddväxter och många är de ”örtagårdar” som han skapade och underhöll runt om i Södertäljetrakten.

Bristen på formell utbildning kunde Lars kompensera genom en grundlig militärtjänst som ledde till reservofficersutbildning med kaptens grad och ett antal FN-uppdrag i Gaza, Sinai och Cypern. Detta ledde till ett djupt intresse för Egypten, det arabiska språket och kopternas situation.

Militärutbildningen gjorde honom till en uppskattad lärare med tjänstgöring i Vagnhärad samt i Hovsjöskolan och Brunnsängsskolan i Södertälje under 1970- och 80-talen.

Lars var under många år stugvärd för Svenska Turistföreningens stugor i Kutjaure och Hemavan. I Kutjaure samlade han genom ett skickligt organisationsarbete släkt och stor vänkrets till sin 60-årsdag.

Arkeologi var ett stort intresse som hade startat tack vare inspirerande lärare redan i folkskolan. Lars utvecklades till en mycket kunnig runolog och han läste runinskrifter flytande. Hans intresse för runristningar ledde också till ”Kiholmsprojektet” som innebar att den magnifika runinskriften strax norr om Södertälje fick uppmärksamhet och en god inramning. I Salems Hembygdsförenings skriftserie utgav han ”Ristat och Rest. Runinskrifter i Salem”.

Lars deltog också i ”Trindborgsgruppen” som genom sin forskning kunde fastställa att det hade funnits en krog vid Östersjöstranden vid Brandalsund.

Lars hade förmåga att skapa och vidmakthålla vänkretsar. Några av vännerna minns med glädje tjäderspelen i skogarna vid Vällinge eller de återkommande ”Lideby skolmästerskap i fri idrott”, andra minns brädspelsturneringarna i Strängnäs.

Lars har varit starkt engagerad i Hembygdsrörelsen. Många är de uppskattade vandringar som han har lett inom Salems Hembygdsförening och Kulturhistoriska föreningen i Södertälje. I Salems Hembygdsförening var Lars ordförande åren 2003 till 2009 och han utsågs därefter till hedersordförande och inom Kulturhistoriska föreningen i Södertälje var han hedersledamot.

För vännerna,

Stig Silén, Bengt Palm, Bengt-Albert Westerholm