Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänner för livet både på och utanför scenen

Vänskap är det centrala temat när Wendela Hebbegymnasiet sätter upp musikalen Rent.– Jag älskar det här jobbet, säger musikeleven Stephanie Chramer Hagström.

Ett koncentrerat kaos har intagit Västergårds aula. Musiker stämmer instrument, dansare stretchar, skådespelare värmer upp rösten och tekniker riktar lampor. Allt finslipas inför Wendela Hebbegymnasiets premiär av musikalen Rent i morgon.

– Jag hade inte kunnat hamna på en bättre skola. Här blir jag accepterad för den jag är, säger musikeleven Stephanie Chramer Hagström när vi hinner växla några ord innan det är dags för henne att gå upp på scenen igen.

Hon får medhåll av Jesper Jörgensen som i pjäsen spelar Angel, och som i föreställningen har ett nummer där han dansar i paljettklänning på höga klackar.

– Det var nervöst och svårt till en början, men jag fick bra stöd och nu känns det bara roligt, säger han och berättar att han i framtiden vill jobba som koreograf.

Rent sätts upp av avgångseleverna vid dans-, musik- och teaterprogrammet, och är ett samarbete över linjegränserna. Arbetet med produktionen har pågått parallellt med annan undervisning, men sen en dryg vecka tillbaka avsätts all tid åt föreställningen.

Även kvällar och helger.

– Det är hårt jobb för eleverna. De ska sjunga, dansa, spela musik och skådespela. Dessutom sköter de all produktion och marknadsföring, säger Bengt Gustafsson, musiklärare på skolan som ansvarar för de musikaliska inslagen.

Han menar att ett föreställningsarbete får studenterna att lära sig samarbeta, och förstå hur mycket som krävs för att man ska nå ett bra slutresultat.

Rent utspelar sig i New York i slutet av åttiotalet och början av nittiotalet. Föreställningen handlar om några utstötta som bor i ett rivningshus. De har problem att klara hyran och flera av karaktärerna är sjuka i aids. Under föreställningen sätts deras vänskap på prov.

– Det är kul att få sätta sig in i en annan tid och få reda på hur det var då, säger

Lancelot Ncube, som spelar

Mark som vill bli filmmakare. Han ser fram emot premiären i morgon, men är samtidigt lite nervös.

– Tiden går så fort. Det är så mycket kvar att göra och jag blir lätt stressad och får scenskräck, säger han och skrattar.

För att det ska bli så rättvist som möjligt görs de större rollerna av två personer som spelar varannan kväll.

Något som bara har varit positivt enligt Bengt Gustafsson.

– Det har inte lett till konkurrens, utan tvärtom har de kunnat ta hjälp av varandra. Det är det roligaste med det här arbetet, att se hur eleverna växer både som personer och artister, säger han.

Rent

Musikalen Rent är skriven av amerikanen Jonathan Larson och hade urpremiär 1996. Den är en moderniserad version av Giacomo Puccinis opera La Bohème, och handlar om några socialt utstötta som bor i ett rivningshus i New York.

Uppsättningen kan ses i Västergårds aula torsdag-söndag.

Föreställningen ges av eleverna vid Wendela Hebbegymnasiets estetlinje för dans, musik och teater.