Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännen minns konstnärinnan Sibylla Margareta Kjelsson: ”Hon drömde fram sina tavlor”

Artikel 13 av 20
Minnesord i LT
Visa alla artiklar

Konstnärinnan Sibylla Margareta Kjelsson, född Ahlberg, har avlidit 83 år gammal. Sibylla Margareta Kjelsson föddes 1934 på Alnö i Medelpad. Hon växte upp och tillbringade sina ungdomsår i Timrå.

Annons

Tidigt i livet uppvisade hon en talang inom teckning och måleri. En talang som hon förvaltade väl. 1956 gifte hon sig med Stig Kjelsson och fick tre barn, Tomas, Roger och Ingela. Familjen bodde en längre tid i Västerås men hamnade slutligen 1973 i Södertälje där de köpte anrika Villa Lindhem i stadsdelen Bergvik, ett hus som de själva varsamt restaurerade upp.

Inne i huset kan man finna olika utsmyckningar på väggar och dörrar som Margareta har utfört. Hon studerade och utbildade sig i teckning, akvarell- och oljemålning i Västerås och i Södertälje, bland annat för Marianne Bos-Mareng. Sin första utställning höll hon 1982 på galleri Söder i Stockholm och sedan följde många fler separat- samt samlingsutställningar både här i Sverige och utomlands.

Efter flera års bortavaro från konstnärsscenen höll Margareta den, som skulle bli hennes sista utställning, år 2016 på Galleri Terseus vid Götgatspuckeln. Konstnärskapet varvade hon med förvärvsarbete och hon arbetade större delen av sitt yrkesmässiga liv inom landstinget, både i Stockholm samt på Södertälje sjukhus där hon bland annat arbetade med personaladministration.

Margareta berättade att när hon målade var det som att personerna i hennes tavlor fick liv och att hon kunde prata med dem. Hon målade gärna motiv rörande folklivsskildringar från äldre tider, ofta med en romantisk framtoning.

Hon beskrev också hur hon ofta drömde fram sina tavlor och det var inte ovanligt att se henne om morgnarna med skissblock och blyerts i hand tecknande ner det som senare skulle komma att bli en oljemålning. Hon inspirerades mycket av impressionisterna, studerade färglära och olika tekniker att blanda färger. Margaretas tavlor förmedlar ljus, värme och harmoni.

Anna Svanberg

Annons