Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommet initiativ för en rättvisare skattelag

I veckan startades ett nytt initiativ för att hjälpa enskilda vid skattemål, lovvärt, maktbalansen mellan medborgare och Skatteverket vid tvister är allt för skev i dag.

Det svenska skattesystemet är välskött ur flera aspekter. Förutom att de allra flesta betalar sin skatt som de ska, vilket fortfarande inte är fallet i många länder, så uppfattar många kontakten som smidig. Tack vare digitaliseringen av det offentliga kan vi idag deklarera på internet och logga in och ordna med viktiga ärenden med e-legitimation i stället för att stå och köa till något kontor.

Själva skattelagstiftningen däremot kan vara betydligt mer otrevlig att stöta på. För trots att Skatteverket tillhandahåller smidiga tjänster så finns det fortfarande en lagstiftning och en juridik bakom som kan drabba medborgarna hårt om de har otur och hamnar på fel sida av något prejudikat.

Lagen är tuff, när Skatteverket bestämmer att någon måste betala en viss summa vid ett visst datum finns inget utrymme för förhandling eller förståelse. Hårda och ibland orättvisa betalningskrav kan bidra till att förstöra ett livsverk och sätta människor i personlig konkurs.

I en demokrati är det viktigt att hela tiden göra övningen där man jämför statens, maktens, rättigheter mot medborgarnas. I många länder som är mindre fria än Sverige kan man se det just på att staten har större rätt att ingripa i människors liv, och att de inte har rätt att försvara sig mot detta.

Här är skattelagstiftningen problematiskt hos oss. Om man som privatperson utreds av Skatteverket har man inte rätt att få ett eget juridisk ombud, vilket man däremot alltid har om man anklagas för brottsmål. Detta trots att skattemål kan vara mycket komplicerade och svåra för den enskilde att driva själv. Det kan även innebära större och värre följder att bli fälld i skattebrott än för många brottmål.

Om man som privatperson utreds av Skatteverket har man inte rätt att få ett eget juridisk ombud, vilket man däremot alltid har om man anklagas för brottsmål.

Faktum är även att det finns ett antal skattemål varje år som är högst tveksamma vad gäller Skatteverkets påståenden och som borde drivas eftersom den enskilda mycket väl kan vara oskyldig. Mål som kanske inte kan drivas eftersom privatpersonen inte har kunskap och resurser nog att anlita ombud.

Det är en demokratisk brist att det förhåller sig så här.

I en reaktion mot detta startades i veckan ett nytt initiativ för att hjälpa privatpersoner och entreprenörer att driva skattemål. De kallar sig för Rättvis skatteprocess och är en insamlingsstiftelse som leds av ett antal jurister och näringslivsaktiva. De kommer hjälpa till att driva processer där målet på något sätt är oklart och där den enskilda kan få rätt mot Skatteverkets krav.

Den här typen av initiativ finns även inom andra områden, som Centrum för Rättvisa och jurister som tar på sig att ideellt driva fall vid exempelvis utvisningar. Det är utmärkt att de finns och blir fler.

Vi medborgare har rätt till en ordentlig prövning när staten kommer och kräver oss på pengar men vi mycket väl kan ha lagen på vår sida.