Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna måste vinnas åter

Vill man vinna val måste man känna väljarna. Och göra upp med gamla sanningar.

Annons

Varje politiskt parti önskar sig en stabil, helst stor, bas med trogna väljare. Utifrån denna kan man sedan ägna sig åt att försöka locka nya sympatisörer som vill lägga sin röst på just det partiet.

Utvecklingen är den att den stabila basen krymper – och att andelen väljare som byter parti, eller som röstar på olika partier i de olika valen blir fler.

I måndags kom en ny undersökning från Statistiska centralbyrån där Henric Oscarsson, från Göteborgs universitet, tittar just på dessa flytande väljare. Undersökningen är intressant. Dels för att du kan följa utvecklingen sedan 1960-talet, dels för att den en gång för alla slår hål på gamla myter.

Väljarna i Sverige blir allt rörligare. 1960 fanns det färre partier att välja mellan och man röstade ofta efter samhällsklass. I dag finns åtta riksdagspartier som dessutom ligger närmare varandra i den politiska mittfåran än tidigare, klasstillhörighet har minskat i betydelse och samhället är mer individualiserat.

1960 bytte var nionde väljare parti mellan valen. I senaste valet, 2014 var mer än var tredje väljare en partibytare. En remarkabel förändring. Men det är inte bara det att andelen, och antalet, väljare som röstar olika från val till val har ökat. Denna grupp har också förändrats stort. För drygt 50 år sedan betraktades de flytande väljarna vara ointresserade, oinformerade och oengagerade.

Henric Oscarssons undersökning visar att det i dag är tvärtom. Andelen partibytare är klart större om du är aktiv i diskussioner och har koll på politik, större bland yngre än hos äldre och hos universitetsutbildade än bland lågutbildade.

S och SD var de två partier som lyckades klart bäst 2014 i att behålla väljare från föregående val. S och SD är också de partier som inom sin väljarkår har högst andel lågutbildade – benägenheten att byta parti är lägre.

Vad händer om de också omprövar sina beslut från ett val till ett annat?

Det är viktigt att komma ihåg att flesta partibyten sker mellan partier som ligger nära ideologiskt. Byten inom blocken är vanligare än mellan blocken, borgerliga väljare byter oftare parti än rödgröna.

I dagens politiska landskap, där de två blocken är ungefär jämnstora, för små för att nå egen majoritet och avståndstagande till tanken på att ta stöd av Sverigedemokraterna, är det just väljarna som byter mellan blocken som kan göra skillnad.

Sådana flöden finns. Moderaterna fick mycket uppmärksamhet för att partiet gjorde en nettoförlust på 156 000 väljare till SD mellan 2010 och 2014.

Mindre uppmärksammat är att 97 000 M-väljare och 65 000 väljare från övriga Alliansen gick till Socialdemokraterna.

Hur väljarströmmarna går vid nästa val är högintressant. Att partibytarna fortsätter att bli fler kan vi räkna med. De väljare man än gång vunnit är knappast där för att stanna, de måste vinnas igen.