Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna genomskådade Miljöpartiets klimatbluff

Anmäl text- och faktafel

1988 togs Sverige på sängen av en alarmerande säldöd i Östersjön – mitt i valrörelsen dog 5 400 sälar. Miljöpartiet gick i gång på alla cylindrar och kom in i riksdagen genom att påstå, att säldöden var en följd av miljöförstöringen.

Det visade sig senare att det var falskt alarm. Dåvarande språkröret Birger Schlaug (MP) hade skamlöst utnyttjat säldöden för partipolitiska syften. Ty fenomenet med döda sälar var inte alls betingat av någon ”miljöförstöring” utan av ett virus.

Den som tror att MP lärde sig något av historien om säldöden tar miste. Partiet såg i det nyss överståndna valet chansen att rädda sig kvar i riksdagen genom att blåsa upp den gångna varma sommaren som en indikation på att tesen om det människoframkallade klimathotet är korrekt. Dessbättre tycks väljarna ha genomskådat MP:s klimatbluff den här gången.

Vi kan konstatera att Sveriges utsläpp av så kallade växthusgaser är låga för att gälla ett industrialiserat land. Vårt land är på intet sätt någon global miljöbov.

I årets riksdagsval fick MP endast 4,4 procent av rösterna, en tillbakagång med cirka 2,5 procentenheter jämfört med valet 2014. I kommunalvalet i Södertälje gick det inte mycket bättre: 5,4 procent av rösterna är en tillbakagång om närmare tre procentenheter vilket ger blott fyra mandat i fullmäktige.

Om Isabella Lövin med flera miljöpartister hade varit någorlunda ärliga i sina ansträngningar att se det aktuella sommarvädret som en bekräftelse på långsiktiga klimattrender, hade de rimligen varnat för en annalkande nedkylning då det visade sig att förra sommaren på sina ställen var den kallaste på 155 år. Jag minns emellertid inte att det kom några sådana varningar från MP-håll.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har hävdat att det inte är seriöst att dra långtgående slutsatser om klimatutvecklingen beroende på vädret en enda sommar. Han har givetvis alldeles rätt i detta.

Vi kan konstatera att Sveriges utsläpp av så kallade växthusgaser är låga för att gälla ett industrialiserat land. Vårt land är på intet sätt någon global miljöbov. Därför menar vi i SD att det är avsevärt bättre att satsa på energieffektivisering och energiforskning på ett internationellt plan än att, som Miljöpartiet föredrar, föreslå ständiga skatter på exempelvis biltrafik och flyg i Sverige.

Tommy Hansson (SD)

vice gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel