Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj motsatt väg till populisterna – utveckla Europa

Det stundande valet till Europaparlamentet den 26 maj handlar om i vilket Europa vi vill leva i framtiden.

Anmäl text- och faktafel

För Europas liberaler är valet självklart. Med tydliga krav på att göra EU mer kraftfullt och effektivt står Liberalerna redo att ingå i en gemensam partigrupp i med Frankrikes president Macrons parti En Marche i Europaparlamentet efter EU-valet.

EU står inför stora prövningar. Storbritannien, ett stort och viktigt medlemsland lämnar snart EU-samarbetet.

Samtidigt går en djup spricka går mellan de länder som står upp för humanism och demokrati och de som systematiskt kränker rättsstaten och medborgarnas rättigheter och vägrar ta ansvar för asylsökande.

Vägen ut ur värderingskrisen kan inte vara att gå populisterna till mötes och därmed tumma på våra grundläggande värderingar.

Högerpopulistiska vindar blåser över hela Europa, och risken är stor att antieuropeiska och främlingsfientliga krafter vinner stora segrar i EU-valet.

Vägen ut ur värderingskrisen kan inte vara att gå populisterna till mötes och därmed tumma på våra grundläggande värderingar. Liberalernas recept är i stället det motsatta: att utveckla EU så att unionen levererar lösningar på de stora framtidsutmaningarna.

Ska EU kunna jobba effektivt för att hitta lösningar behövs en rad tuffa reformer som ändrar unionens spelregler i grunden.

• En klimatpolitik värd namnet kräver att EU får rätt att ta ut skatt på koldioxid och flygtransporter.

• Gemensamt ansvar för migration förutsätter att unionens yttre gränser bevakas effektivt av en ny EU-gränspolis och EU-kustbevakning, som garanterar att migranter behandlas värdigt och rättssäkert.

• Ska vi kunna bekämpa terrorism och gränsöverskridande brottslighet behövs en gemensam, federal polis och åklagare med rätt att agera i hela EU.

• För att skapa förutsättningar för nya jobb, innovation och tillväxt måste EU kunna kräva genomgripande reformer i medlemsländerna, samtidigt som alla EU-medborgare garanteras en lägsta nivå av välfärd.

• EU behöver utveckla ett närmare militärt samarbete för att kunna ta större ansvar för vår egen säkerhet.

Men när de stora framtidsfrågorna diskuteras står Sverige tyst. En kompakt majoritet i riksdagen säger nej till bland annat åklagarsamarbetet, bankunionen och EU-skatt på koldioxid. Vårt land står vid sidan av när euroländerna nu börjar samarbeta allt tätare kring viktiga välfärdsfrågor.

Liberalerna är det enda parti som konsekvent driver på för ett starkare och mer kraftfullt EU och för att Sverige ska vara med fullt ut.

För oss är vägen framåt en tydlig, positiv vision som rustar EU för framtiden och bygger vidare på det som byggt Europa starkt: demokrati, rättsstat, fri rörlighet och öppenhet mot omvärlden.

Tillsammans är vi starka!

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Oscar Wåglund Söderström (L)

kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel