Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet ingen vann

Resultatet från det brittiska parlamentsvalet är på ett sätt tydligt: Ingen vann. Trots det brittiska majoritetsvalssystemet finns det ingen tydlig regeringsbildare och inget parti med egen majoritet.

En stor förlorare är Labour och premiärminister Gordon Brown. Med det förödande valresultatet är det ingen tvekan om att perioden New Labour – med Blair och Brown som frontfigurer – är över. Det är inte detsamma som att Labour har förlorat regeringsmakten. Det kommer säkert att dröja innan det står klart vem som kommer att husera på 10 Downing Street framöver.

Störst framgång hade de konservativa under David Cameron. Men inte tillräcklig för majoritet i parlamentet. Med något över 300 platser i underhuset behöver partiet stöd från något eller några andra partier för att regera. Jämfört med förväntningarna inför valet är det naturligtvis en besvikelse.

En ännu större besvikelse blev valet för Liberaldemokraterna, som går tillbaka något. Partiet hamnar på drygt femtio ledamöter, jämfört med 61 efter förra valet. Ljuspunkten för partiledaren Nick Clegg är att han ändå får en starkare maktposition i brittisk politik.

Liberaldemokraternas aktiva eller passiva stöd krävs för en stabil regering.

Valet blev också ett nederlag för valbyråkratin – personer som köat för att rösta, fick dörren till vallokalen stängd framför näsan när klockan slog 22. Hundratals väljare förnekades sin rätt att delta i valet.

Främst är valresultatet ett misslyckande för kärnan i det brittiska valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar. Det finns en omfattande kritik mot systemet, som gynnar stora partier.

Frågan är hur den kommer att se ut. Gordon Brown lockade i ett kort uttalande Liberaldemokraterna med omedelbara förslag till ett mer rättvist valsystem. Det skulle kunna leda till att Labour får chansen att fortsätta. Det naturliga är annars att David Cameron efter en del turer får nycklarna till 10 Downing Street.

Det är, inte minst med tanke på de stora åtstramningar som krävs i den brittiska ekonomin, ett troligt resultat också denna gång. Om det inte heller då blir en tydlig majoritet för ett parti, är det troligt att Storbritannien också går över till ett proportionerligt valsystem, som i det flesta andra länder i Europa. Ett system där varje röst är lika mycket värd.

Då skulle till slut folket och demokratin kunna stå som vinnare i valet.