Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet blir en folkomröstning om svensk välfärd

Annons

Södertälje kommun införde lagen om valfrihetssystem, LOV, i mars 2012 och marknaden för nya välfärdsföretag exploderade. På några månader hade antalet brukare i kommunen mångdubblats.

Att pengarna gick rakt in i organiserad brottslighet blev till slut för svårsmält för Boel Godner (S) och hon satte stopp för dessa svindlerier och avskaffande LOV.

Detta skedde under vilda protester från högern i Södertälje. Den fria marknaden hotas påstods i debatten.

Allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna röstade nyligen nej i Riksdagen till regeringens förslag om begränsning av vinstuttag från välfärdssektorn. Avsikten med propositionen var att säkerställa en god kvalité inom skolan och äldreomsorgen.

Vinster skulle i huvudsak återinvesteras. Våra skattepengar ska användas till det de är avsedda för. De ska inte läcka från verksamheterna genom obegränsade vinstuttag.

Det handlar inte om att vara för eller emot marknaden. Det handlar om att förstå de ekonomiska förutsättningarna – hur företag agerar i en marknad utan styrning.

Debatten om vinster i välfärden gav tydliga signaler. Alliansen och SD sitter i samma båt som välfärdskapitalet. Valfrihet och konkurrensutsättning har blivit något av ett mantra för högern. Det finns i stort sett inget kritiskt tänkande kring dessa frågor.

Det handlar inte om att vara för eller emot marknaden. Det handlar om att förstå de ekonomiska förutsättningarna – hur företag agerar i en marknad utan styrning.

Inför man exempelvis ett fritt vårdval ska man inte bli förvånad över att kostnaderna drar iväg.

Lika lite kan man bli förvånad över att friskolor använder glädjebetyg som ett sätt att locka elever. Det är precis vad man kan förvänta sig av företag i en marknad utan kontroll.

Har Alliansen inte lärt något av sina eskapader när det gäller privatiseringar?

Ingen kan heller vara överraskad över att den organiserade brottsligheten använder välfärden som bankomat. Även dessa aktörer agerar "rationellt” utifrån de möjligheter som erbjuds.

Har Alliansen inte lärt något av sina eskapader när det gäller privatiseringar?

För ett par veckor sedan gick de fyra partiledarna ut i media och lovade att lägga ner Arbetsförmedlingen. Privata aktörer skulle ta huvudansvaret för att förmedla jobb. Misslyckandena med etableringslotsar nämndes inte med ett ord. Inte heller fiaskot kring jobbcoacherna, där oseriösa företag erbjöd sådant som healing och beröringsterapi.

Med Alliansens privatiseringsiver är det stor risk att ännu mer skattepengar hamnar i orätta händer.

Ska man ägna sig åt affärsverksamhet inom välfärden måste man veta vad man ger sig in i. Det gäller att noga tänka igenom vilka incitament som skapas och täppa igen kryphål. Det gäller också att veta vems intressen man tjänar.

Det går inte att tillämpa vanliga företagsekonomiska teorier på skattefinansierad välfärdsverksamhet. Den drivs inte med pengar, som genereras från företagens egna kassaflöden eller från den organiska tillväxten. Den drivs med pengar, som genom lagstiftning har tagits in från medborgarna för att finansiera gemensamma angelägenheter.

Samhällsintresset kräver att skyddsvallar byggs upp i dessa företag, som skydd för läckage genom obegränsade vinstuttag och som försvar emot ekonomisk brottslighet.

Vinstjakten innebär att stora belopp varje år försvinner ut ur trygghetssystemen. Det är ingen smart hushållning med skattebetalarnas pengar.

Jag föreslår Alliansens partiledare en grundlig lektion i hur en marknad utan regler fungerar.

För oss socialdemokrater blir valet i september en folkomröstning om svensk välfärd.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons