Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet är ett välfärdsval

Inför valet vill vi beskriva hur vi vill arbeta i riksdagen för Södertäljes intressen. Vi är en del av ett parti där välfärden är mycket viktigare än skattesänkningar för dem som redan har. Utan en regering som gör denna tydliga prioritering och stärker kommunernas ekonomi får alla kommuner det tuffare att klara satsningar på skolan och äldreomsorgen, också Södertälje. Det blir inte fler anställda i skolan eller äldreomsorgen med stora skattesänkningar och mindre gemensamma resurser. Det är därför som detta val är ett välfärdsval för Sverige.

Förutom detta finns det fem frågor som kommer att vara i vårt fokus den kommande mandatperioden.

Först och främst EBO (lagen om eget boende) som inneburit att segregationen cementeras i vissa stadsdelar. Vi har sett detta från det lagen infördes. Vi har, liksom (S) i Södertälje kommun verkat för att den avskaffas, bland annat genom 21 olika motioner i riksdagen.

Sakta har detta gett resultat och insikten om lagens baksida har spridit sig till både regeringen och andra partier. Regeringen arbetar nu med att ta fram ett förslag som ska begränsa negativa sociala konsekvenser av EBO. Det är bra. Men vi nöjer oss inte med delsegrar. EBO-lagen måste avskaffas helt!

För det andra. Exportindustrins förutsättningar i Södertälje är viktiga för hela landet.  Att vi har en väl stabil infrastruktur i Södertälje är av nationell betydelse.

Olyckan på motorvägsbron blev ett tydligt bevis på sårbarhet. Våra exportindustrier måste kunna lita på att transportsystemet fungerar. Det handlar om möjligheten att försörja huvudstadsregionen med varor och tjänster men också om säkerhetsfrågor.

Vi kommer att fortsätta driva frågan om en ny förbindelse över och under Saltsjö/Mälarsnittet (kanalen) men också frågan om att förbättra väg 57.

Tomas Karlsson kommenterar debattartikeln: Socialdemokrat i opposition mot sin egen regering

För det tredje. Handeln med hyreslägenheter är ett växande samhällsproblem som har sin rot i ett för lågt bostadsbyggande under många år. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har vänt utvecklingen och bostadsbyggandet når nu rekordnivåer.

Även i Södertälje har byggandet ökat. Det räcker dock ännu inte. Den handel med hyresrätter som pågår och som främst drabbar de mest utsatta på bostadsmarknaden måste bekämpas.  Det handlar främst om svartförsäljning av hyreskontrakt, olovlig andrahandsuthyrning och handel med inneboendeplatser.

Telgebostäder och Telge Hovsjö har kraftsamlat och under de senaste 18 månaderna har fler än 180 lägenheter kunnat återtas.

Regeringen arbetar med att ta fram åtgärdsförslag och ny lagstiftning. Vi kommer att arbeta för att förslagen blir tillräckligt skarpa.

Vi ser det som självklar socialdemokratisk politik att fullfölja erkännandet och att pressa Turkiet att göra upp med sin historia

För det fjärde kommer vi att arbeta för att erkännandet av folkmordet 1915, Seyfo, ska fullföljas. Det var på socialdemokraternas initiativ som riksdagen erkände folkmordet 2010 och vi ser det som självklar socialdemokratisk politik att fullfölja erkännandet och att pressa Turkiet att göra upp med sin historia.

För det femte. Den organiserade ekonomiska brottligheten som riktar sig mot våra välfärdsverksamheter är något vi i Södertälje drabbats hårt av. Inte minst ser vi det i spåren av privatiseringar och av så kallad etableringsfrihet. Också på detta område har regeringen vidtagit åtgärder för att förebygga, förhindra, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet som riktas mot välfärdssystemen. Vi kommer att följa utvecklingen på det här området och agera för skärpningar av lagstiftningen och/eller myndigheternas befogenheter.

Om vi får väljarnas förtroende att bli ledamöter av Sveriges Riksdag är detta våra viktigaste prioriteringar för ett starkare samhälle och tryggare Södertälje!

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot och riksdagskandidat

Abraham Halef (S)

socionom och riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel