Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsam brand på vind

45 boende på Rosenborgsgatan i Södertälje fick evakueras från sina hem strax innan ett natten till söndagen.
Anledningen var att en kraftig brand brutit ut på husets vind.

Musikern Anders Wideland hade precis gått av scenen vid ett-tiden när han upptäckte att han hade tio missade samtal på mobilen och ett SMS från en kompis med texten ”Det brinner hos dig”. Innan han fått tag på sin son som tillsammans med några kompisar hade befunnit sig i hans lägenhet på Rosenborgsvägen växte paniken i kroppen.

– Ja, innan jag fått tag på någon var jag rädd, berättar Anders.

Sonen och hans kompisar hade emellertid upptäckt röken och tagit sig ner genom det rökfyllda trapphuset.

När Anders kom körande på Birkavägen såg han röken och helikoptern som användes vid insatsen.

Tillsammans med övriga 45 boenden fick han sedan stå och titta på medan brandmännen jobbade för att få bukt med lågorna som sköt upp från taket.

– Det kändes hopplöst och jag såg en långdragen försäkringsprocess och evakueringslägenheter framför mig, säger Anders.

Larmet om branden kom in till SOS vid 00.53 då en förbipasserande taxichaufför upptäckt röken från taket. Samma taxichaufför hade sedan sprungit in i de båda trapphusen och ringt på dörrarna för att varna de boende.

Efter att räddningstjänsten snabbt kommit till undsättning skickades flertalet rökdykare upp på vinden. Det första släckningsförsöket blev lyckat och redan efter en timme kunde eftersläckningsarbetet börja, rapporterar Södertörns brandförsvar.

Vid halv tre-tiden kunde de första boendena återvända till sina lägenheter.

– Det luktade lite rök när vi kom in men annars var allt som vanligt, säger Anders.

Nattens dramatik var dock inte över, några timmar senare fick elden ny fart vilket gjorde att man återigen fick evakuera byggnaden tills situationen var under kontroll.

– Vindsförrådet är vad jag förstår helt utbränt så allt som man hade där är borta, fortsätter Anders.

Vad som startat branden är i nuläget oklart. Polisen har inlett en förundersökning och händelsen rubriceras i nuläget som mordbrand, eftersom det fanns människor i huset.

– Men i nuläget finns inga tecken på brott. Vi vill bara utesluta alla möjligheter så att vi inte missar något, säger stationbefäl Jimmy Boiia.

– För att vara en vindsbrand var det en väldigt lyckad insats, det blev inga vattenskador och folk kan bo kvar i sina lägenheter, konstaterar brandman Kent Konradsson, som i går förmiddag fanns på plats på Rosenborgsgatan för efterarbete.