Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt duell på Politikertorget

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Platsen är Politikertorget. I den ena ringhörnan Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande. I den andra ringhörnan, utmanaren Marita Lärnestad, moderaternas gruppledare.

Det var så komikern Lasse Karlsson, presenterade de båda lokalpolitiska tungviktarna som träffades i lördags för en valduell.

Lasse Karlsson var dock inte domare, utan moderator, och utgången av matchen får de uppskattningsvis 200 åhörarna avgöra. Av applåder och busvisslingar att döma blev det oavgjort. Det styrks av att båda kämparna också stod upp efter matchens fyra ronder, eller dagens fyra ämnen.

Duellen pågick i 30 minuter och ämnena som debatterades var skola, jobb, flyktingfrågan och ekonomin.

Södertälje skolmodell togs upp och Godner fick svara på om den är skrotad?

– Det menar jag gjordes redan i mars när jag, Norberg och Lofvar Konradsson skrev en insändare. Skolans pedagogiska idé ska styra. Och det är klart det behövs väggar, svarade Godner.

Lärnestad var nöjd med att S tagit sitt förnuft till fånga, men saknade samtidigt besked om förskolorna. Gäller beslutet även dem?

– Ja, och i höst fattar vi det mer formella beslutet. Så att även Marita fattar, drämde Godner till med.

I jobbronden kritiserade Lärnestad majoriteten för bristande företagsklimat.

– Företag vill etablera men det saknas mark. Och då för annan verksamhet än bara kontor, sade hon.

– Men vad gör regeringen för att underlätta, jo de drar in tågstopp i Södertälje, svarade Godner.

Marita Lärnestad:

– Boel vet mycket väl, det handlar om ett enda stopp på en sträcka. Så länge vi har en moderat infrastrukturminister från Södertälje behöver Boel inte vara orolig.

Flyktingfrågan var rond tre och båda var överens om det naturliga i att människor söker trygghet där släkt, vänner och kyrkor finns.

– Men vi har brist på bostäder och jobb. Idén om värdigt eget boende kanske inte går att hitta här. Vi måste därför bli bättre på att motivera nyanlända till att kanske välja annan ort, ansåg Lärnestad.

– Migrationsverket, staten, bör också kolla att boendet på adressen som den nyanlände uppger är okej. Annars bör annan plats erbjudas, tillade Godner.

När duellen kom till ekonomi betonade hon att det ljusnar mer och mer.

– Vi har amorterat 800 miljoner, tagit tuffa beslut och kommer fortsätta. Vi kan nu satsa på skola, förskola och äldreomsorg, sade hon.

Lärnestad hade inte mycket till övers för det.

– Visst är 800 miljoner, från olika försäljningar, bra. Samtidigt är vårt låneberg 12 miljarder, mest i landet. Och hur bra siffrorna egentligen är vet vi först vid bokslutet. Det är då vi ser hur mycket majoriteten redan nallat, för det är de duktiga på, i stället för att bygga upp en buffert under de lite godare åren, replikerade hon.