Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Val i Irak – då stängs Returen

Återvinnings­stationen Returen i Moraberg stängs i dag för att slippa trafikkaos under irakiska valet. Grannen Ekenbergska gymnasiet fungerar nämligen som vallokal för ­uppemot 7 000 ­väljare.

Polisen i Södertälje anser inte att det finns någon hotbild och kommer därför att ha tillsyn, men inte att patrullera kring vallokalen i Moraberg.

Men för att slippa trafikkaos när det kommer irakiska röstberättigade från stora delar av landet har man bett kommunen att stänga återvinningsstationen Returen.

– Vi tycker att Moraberg och Ekenbergska gymnasiet är ett bra ställe för valet. Det är logistik, nära till motorvägen och bra parkeringsmöjligheter. Men för att slippa onödiga köer är det bättre att stänga Returen en dag, menar Johan Allard, poliskommissarie på Södertäljepolisen.

Om man är irakisk medborgare och bor i Norden finns det fem ställen att

välja på för att rösta i sitt hemlands parlamentsval. Malmö, Göteborg, Husby, Skärholmen och Södertälje.

Förra gången röstade 31 000 irakier i Sverige, men nu räknar irakiska ambassaden att det kommer att bli ett högre valdeltagande. Förra gången utsattes vallokalen i Kista för ett brandattentat, och ett par män dömdes till fängelse.

– Men vi ser ingen hotbild den här gången, säger Johan Allard.