Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vajer hittad över crosspår – ”Regelrätt mordförsök”

En uppspänd stålvajer på en skogsväg hade kunnat få ödesdigra konsekvenser om den inte hittats. Försök till mord tycker en av Södertäljes crossåkare.

I ett väl delat Facebookinlägg skriver en Enhörnabo att hon under torsdagen hittade en stålvajer uppspänd över en skogsväg. Skogsvägen som ligger i närheten av

Jehanders grustag är väl använd av crossåkare trots ett förbud mot sådan åkning.

LT skrev för lite mindre än fem år sedan att en tunn ståltråd hade spänts upp i samma område. Vajern som hittades under torsdagen var betydligt grövre och även utmärkt med en träpinne. Men det är något man inte hinner lägga märke till menar Andreas Törnqvist från cross- och enduroklubben AMF Södertälje som sett bilderna som finns i Facebookinlägget.

– Det finns inte i världshistorien att man gör det. Träpinnen tänker man bara på som ett träd som kapats, så kör man vid sidan om den i hög fart.

Han är medveten om att det förekommer en hel del busåkning i området men har ingen förståelse för att någon sätter upp den typen av hinder över vägen.

– Det spelar ingen roll hur arg man blir. Även om man skulle kört på hans tomt får man inte göra så där. Man får inte försöka mörda folk för det. Det är vansinne.

Andreas Törnqvist är tydlig med hur han tycker att man ska se på det hela.

– Det är ett regelrätt mordförsök. Låt säga att man väger mellan 75 och 100 kilo och kommer i 50 blås på en vajer som är ett par millimeter tjock. Det säger sig självt att man inte har något huvud kvar då. Det är halshuggning, säger Andreas Törnqvist.

Enligt polisen hade ingen anmälan om stålvajern kommit in under fredagen. Albin Näverberg på polisens ledningscentral säger att framkallande av fara för annan bör vara den brottsrubricering som ligger närmast till hand. Men att även mordförsök skulle kunna vara ett alternativ beroende på uppsåt och i vilket samband vajern sattes upp. Att vajrar spänns upp över vägbanor är dock något som Albin Näverberg menar tillhör ovanligheterna.

– Det är otroligt sällsynt och händer någon gång per år, säger han.

Han poängterar också vikten av att den typen av händelser rapporteras och anmäls till polisen.

– Om någon vill komma tillrätta med en olovlig crossbana i skogen med att spänna en stålvajer är det något som verkligen måste utredas. För konsekvenserna kan bli att någon dör.

AMF Södertälje har uppvaktat kommunen om att få mark till crossbanor. Något de tror skulle göra att busåkningen i skogen till stor del skulle försvinna, även om en liten del skulle fortsätta att åka där.

– Den skulle minska jättemycket om vi fick ett område att köra på.