Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väduren stångar tillbaka angående Sagateatern

Bostadsrättsföreningen Vädurens styrelse är besviken. Den pekas ut som kulturfientlig – och den nya tänkta hyresgästen har hoppat av.

 I kväll planeras det en fackelmarsch på Marenplan för att uppmärksamma amatörteaterns roll, en protest mot att STA kan tvingas bort från Sagateatern efter 32 år.

– Vi vill inte pekas ut som kulturfientliga, och hoppas verkligen att det här inte slutar med tre förlorare, säger Lars Eklund, fastighetsansvarig i Brf Väduren 1 när han möter upp utanför Sagateaterns portar.

– Nu ligger bollen hos kommunen. De har blandat sig i frågan och får ta ansvar. När den tänkta hyresgästen som ville bekosta en renovering och betala en högre hyra hoppat av hoppas vi få hjälp med renoveringen. För den måste till.

LT berättade för någon månad sedan om oron hos STA (Södertälje teateramatörer, en helt ideell förening) när deras hyreskontrakt löpte ut.

De som äger lokalen, den gamla Sagateatern, Brf Väduren 1, har inte velat kommentera det hela. Bland annat för att förhandlingar pågick. Tills nu.

”Vi tycker att alla kulturintresserade Södertäljebor borde vara glada över den subventionering av hyran vi medgett genom alla år. Då känns det bittert att via en fackelmarsch bli utpekade som kulturfientliga”, skriver föreningen i en insändare på LT.

Direkt efter sommaren tog Väduren kontakt med STA och meddelade att det kommit in en förfrågan från en annan hyresgäst om att ta över Sagateatern. Erbjudandet var för bra för att kunna tacka nej till. Den nya intressenten ville genomföra en renovering av lokalen till originalskick, reparera sättningsskador, installera en ventilationsanläggning och dessutom betala hyra i linje med föreningens övriga lokaler. STA har genom åren betalat en hyra som motsvarat hälften av den hyra de andra hyresgästerna betalat.

Väduren 1, som ligger i en byggnad uppförd 1916, har 14 lägenheter och ytterligare fem hyreslokaler.

STA blev i princip aldrig uppsagd, då man ville hitta en lösning mellan STA och den nya hyresgästen, hitta en kompensation. Men förhandlingarna strandade. Det blev artiklar i LT, samt insändare.

Den tänkta hyresgästen har nu hoppat av.

– Vi beklagar det djupt. Vi gick miste om en lokal i toppskick. Ansvaret vilar nu tungt på att de som vill ha teatern kvar renoverar den till samma nivå som var överenskommet med den nya hyresgästen.

– Vi i styrelsen är ansvariga för fastigheten och den måste renoveras. Golvet har sjunkit efter en renovering av Marenplan, säger Lars Eklund.

– Men vi har haft samtal med kommunen och det känns som om det går att hitta en lösning ändå, avslutar Lars Eklund.