Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad tänker du på när du hör "Södertälje"?

I veckan som gått har jag varit sportlovsfarmor för mina två stockholmska barnbarn. Själv var jag föga sportig under min skoltid, minns bäst det sportlov i gymnasiet då vi skulle lära oss civilförsvar, vilket mest bestod i att ligga på ett gymnastiksalsgolv med låtsasbrutna armar och ben medan klasskamraterna förband mig. En passiv njutning.

Men nu har jag lärt mig vad ett aktivt sportlov kan vara, tack vare Jonatan, 9, och Sebastian, 7. Var kan det bättre firas än just i Södertälje? Vi började med Torekällberget, en bra promenad – och underbara kardemummabullar hos bagarn. Sedan sportlovsdag på Axa sports center.

När Jonatan fått använda sin nya ishockeyklubba till att bolla puck med en av SSK:s elitspelare och fått beröm för att han var så duktig, då var hans lycka gjord. Nästa dag blev det Tom Tit, ”det roliga stället” som Sebastian kallade det redan när han var fyra år.

Han är normalt en rätt tystlåten liten kille men knappt hade han kommit innanför dörrarna på det roliga stället förrän han förvandlades till en lycklig, skrattande, pratsam person som avverkade det ena spännande experimentet efter det andra: ”Kolla, Jonatan!” Och Jonatan kollade medan Sebastian anförde upptäcktsfärden.

Slutklämmen med ”råttrace” – ja, riktiga råttor vid namn Louise och Sigrid, som visade sina akrobatiska konster – var en hit. Ingen råttfobi i hörsalen på Tom Tit, fullpackad med förtjusta ungar.

Just nu när jag skriver detta, sista dagen på lovet, är killarna med sin älskade vicefarfar på Sydpoolen, ännu ett efterlängtat äventyr för dem liksom många andra Stockholmsbarn. Skulle man fråga den yngsta generationen stockholmare vad de tänker på när de hör ”Södertälje” så tror jag det skulle bli betydligt mer SSK, Sydpoolen och Tom Tit i svaren än den bild av stan som annars frodas – ett centrum för kriminalitet och gängbråk.

Stockholmsbarnen är i gott sällskap med en ung man som brukade tillbringa sina skollov i Södertälje för så där 135 år sen. Valdemar Vedel hette han och var barnbarn

till journalisten Wendela Hebbe, vars hus numera är ytterligare en Södertäljeattraktion.

Han växte upp i Köpenhamn och blev så småningom en känd litteraturprofessor. Men en man med barnasinnet i behåll. En riktig ankdamm, tyckte han och hans syskon om livet i Danmarks huvudstad. I sina barndomsmemoarer talar han däremot lyriskt om livet i det vilda och exotiska Södertälje, det som för honom var ”något äventyrligt-poetiskt och konstnärligt-bohemiskt.” Ja, precis som för Jonatan och Sebastian.

Ami Lönnroth

Sysselsättning: Journalist och författare.

Födelseår: 1940.

Bor: I Sörmlandsgården, ett av Södertäljes äldsta trähus.

Familj: Gift med Per-Eric Mattsson. Tillsammans har vi fyra barn och nio barnbarn.

Kuriosa: Älskar handskrivna brev men skriver själv på dator.

Kontakt: [email protected]