Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad håller på att hända inom idrottens värld?

Annons

Idrotten har i alla tider haft stor betydelse vad gäller dess underhållningsvärde. Spekulationer kring formläget för dagen, resultat och tabellägen har attraherat många.

Anmäl text- och faktafel

Att idrotta har också bidragit till att ge ungdomar en vettig sysselsättning, då de kunnat undgå att ränna ute på gatorna där de absolut inte skulle vara för att göra dumma saker.

Ibland blir idrotten alltför allvarlig. Den är trots allt bara en lek.

Om spelarlöner däremot blir viktigare än lagandan och om motivationen för att ställa upp i en tävling styrs av storleken på bunten med sedlar, vart är då idrotten på väg? Varje gång någon ertappas med fusk, våld och penninginblandning, börjar grundidéerna för idrotten att tappa sitt fotfäste.

En av idrottens grundtankar är att fostra barn och ungdomar för att de ska bli starka och kunna hålla sig friska men också alltid göra sitt bästa. Det viktigaste är dock inte att alltid vinna. Alla kan inte bli bäst.

I dag tror många att man måste vinna för att undgå ett misslyckande. Om någons förväntningar blir för stora tror de ibland att man kommer att dö.

Stina Nilsson, svensk skidlöperska som nyligen tog VM-guld, nämnde (LT, 1 mars), att hon hellre dör än blir tvåa. Man kan då ifrågasätta om hon deltog i en skidtävling eller en allvarlig dödskamp – ett gladiatorspel.

Om någon absolut vill vinna, tas ibland dessutom till genvägar som exempelvis dopning. Det finns dock inga genvägar för att uppnå något gott resultat.

De som dopar sig riskerar istället att få allvarliga men för livet.

För att idrotten ska kunna överleva och undvika en kollaps är dess grundidéer ett måste.

Ett orosmoment har dessutom smugit sig in, när högre och högre insatser dagligen sker i hopp om att vinna väldigt mycket pengar, i olika spelformer.

Bilden av idrottens viktiga betydelse i samhället förstörs av spelbolag som med aggressiv marknadsföring berättar hur lätt det är att satsa för att vinna.

Penningkarusellen snurrar snabbare och snabbare. När spelbolagen lockar deltagare till att gå med och satsa för att kunna vinna storkovan, bör man även känna till baksidorna på mynten: antalet speltorskar blir fler och fler.

För att idrotten ska kunna överleva och undvika en kollaps är dess grundidéer ett måste. Det kortsiktiga vinstintresset får inte regera över idrottens fair play.

Vart är uppriktigheten, sportandan och kamratskapet på väg?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare