Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är ni rädda för?

Slutenhet – hälften sluten, hälften het. Eller översatt till socialdemokratiska: Sluten, annars iskall.

Annons

I kväll samlas Yilmaz Kerimo och kamraterna i arbetarekommunens styrelse för att lägga fram sitt förslag på efterträdare till Anders Lago och Susanne Bergström. Partiet ska vaska fram en kommunstyrelseordförande och ett kommunalråd.

Enligt uppgift är ett tiotal kandidater nominerade – och i förhandsspekulationerna nämns namn som Besim Aho, Anna Bohman, Håkan Buller, Peter Friström, Boel Godner, Elof Hansjons och Alexander Lindholm.

Att vara kommunstyrelseordförande är tveklöst det mest ärofyllda uppdrag en lokalpolitiker kan ha. Det är också ett uppdrag där man direkt eller indirekt påverkar kommunens 86 695 invånare. Därför är det intressant att veta var kandidaterna står politiskt. Men se, de själva inser inte detta – de tycker tvärtom att det är helt ointressant.

När LT skickade tio frågor till kandidaterna svarade bara en handfull – de andra tiger fortfarande. De få svaren var nästintill identiska: att svara skulle störa partiets process. Antagligen är det processen att knyta munkavle som man hänvisar till ...

Hur oerhört känsliga var då dessa tio obesvarade frågor? Avgör själv. Vi ville ha svar på följande frågor: Viktigaste framtidsfrågan för Södertälje? Vill du sälja kommunala bolag, i så fall vilka? Mer besparingar eller höjd skatt? Fortsatt samarbete med V och MP? Är du för en folkomröstning om Järna som egen kommun? Är du emot privatisering av kommunal verksamhet, i så fall vilken? Ska kommunen ha fler friskolor? Är du för rut- och rotavdrag? Har Södertälje ett bra företagsklimat? För eller emot spårtaxi?

Frågor som ger en fingervisning om vad kandidaten tycker och tänker inom några viktiga politikområden – men som ingen av de tillfrågade vågade svara på.

Redan tidigare har vi uttryckt farhågor för att partiets lokala process ska bli lika sluten och toppstyrd som när Håkan Juholt utsågs till partiledare – det ansågs skamligt att träda fram och visa vilja, då hamnade man i kylan.

Farhågorna har besannats. Risken är nu uppenbar att ingen kandidat heller vågar ta kampen med de personer som Yilmaz Kerimo och kompani föreslår. Rädslan segrar.

Annons