Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vacker bild av Södertälje – i deckare med mord

Ond bråd död och en lägenhet vid Marenplan. Märta Holmerin tar in Södertälje i deckarvärlden och hämtar inspiration från staden.

Fjällbacka har Camilla Läckberg. Ystad har Henning Mankell. Är Södertälje på väg att få sin egen deckarförfattare som använder sin stad som kuliss?

Alltid i din skugga är den andra boken i Märta Holmerins deckarserie om Julia och Alex. Det är den första boken i serien som utspelar sig i Södertälje, eftersom debuten ägde rum på Gotland. Före detta journalisten Julia Nöjd jobbar nu som informatör på en fabrik i Södertälje, där mystiska saker börjar hända. Samtidigt har kriminalkomissarien Alexander Malmsten fått jobb på Södertälje polisstation och de träffar varandra igen.

– Det är komplicerat och slår gnistor åt alla möjliga håll, säger Märta.

Till vardags jobbar Märta på Scania som online production manager där hon sysslar med digital marknadsföring. Tidigare har hon jobbat mycket med grafik och tryck, så därför föll det sig naturligt för henne att fota och designa bokomslagen själv när hon bestämde sig för att ge ut sina böcker på eget förlag.

– Det är större kreativ frihet, jag får bestämma allt själv på eget förlag. Jag har alltid velat skriva och ge ut en bok, så då gör jag det, förklarar hon.

Även om Märtas böcker är deckare med flera blodiga mordfall så känner hon ändå att hennes författarskap kan bidra till att ge en vackrare bild av Södertälje. Hon tycker det är tråkigt att staden i stort sätt alltid nämns i samband med tråkiga nyheter som kriminalitet.

– Det finns så mycket vackert i stan, som Maren och Slussen.

Hon erkänner dock att det också finns andra poänger med att ge en vacker bild av Södertälje i sin roman.

– Det är något kittlande med att ta en vacker idyll och förstöra den med ett mord. Det hör till genren också, det är ingen deckare om ingen dör, säger hon.

För att hitta inspiration brukar Märta promenera runt i Södertälje. Utifrån känslan på platsen kan det komma idéer, vilket oftast är ett lik.

– Då ställer jag frågor - vem är det? Varför har personen dött? Och i efterhand blir det en historia, säger hon.

Att det blev just deckare hon skriver säger hon beror på att hon är intresserad av människor och hur människor tänker. Dessutom har mysterier och pusseldeckare såsom Agatha Christie alltid varit något Märta gillat.

Den tredje boken i deckarserien planeras komma nästa år, och just nu är Märta mitt uppe i skrivprocessen. Även den kommer utspela sig i Södertälje. Än så länge är skrivandet inget Märta kan leva på, men hon ser gärna att intresset fortsätter öka.

– Det är kul om folk vill läsa det jag skriver. Jag hoppas böckerna kan öka intresset för stan generellt.