Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccinationsskeptiker bör inte ignorera forskningen

Vaccinationsskepticism i olika grad finns hos både Donald Trump och antroposofer i Järna. Det finns skäl att vara skeptisk till vaccinationsskeptikers argumentation.

USA:s nyvalda president Donald Trump har flera gånger under de senaste åren hävdat att det finns ett samband mellan vaccination och autism. Trump undersöker nu möjligheten att skapa en kommission om autism och har haft ett bra möte med Robert F. Kennedy Jr, säger Trumps talesperson Hope Hicks enligt Washington Post. Kennedy är en känd vaccinationsskeptiker som jämfört barnvaccination med förintelsen.

Efter mötet med Trump sade Kennedy att han blivit erbjuden att leda en kommission om vaccinationssäkerhet. Som Dagens Nyheters medicinreporter Amina Manzoor påpekar så kommer Kennedy inte "representera det vetenskapliga kunskapsläget särskilt objektivt". Trump-administrationen säger att inga beslut är fattade.

En stor studie från 2002 på alla barn som föddes i Danmark mellan 1991–1998 kom fram till att det finns ett starkt bevis mot hypotesen att vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund skulle orsaka autism.

I Järna finns det en större skepticism mot vaccinationer än i samhället i övrigt. Den tidigare ordföranden, Jackie Swartz, för det antroposofiskt inriktade sjukhuset Vidarkliniken har gett ut skriften Vaccinationer – fördelar och nackdelar. Där står det att beslutet om vaccination måste utgå från varje enskilt barn och därför kan "massvaccination under rådande omständigheter i Sverige och västvärlden aldrig försvaras". I skriften, som är från 2006, står det vidare att "många uttalanden från USA ser ett starkt samband med den explosionsartade utvecklingen av autism". Liknande åsikter är vanligare i Järna än i Sverige generellt och vaccinationsgraden för mässling, påssjuka och röda hund är lägre i Järna.

En stor studie från 2002 på alla barn som föddes i Danmark mellan 1991–1998 kom fram till att det finns ett starkt bevis mot hypotesen att vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund orsakar autism. Ett annat exempel är att en studie från 2014 på över en miljon barn kom fram till att det inte finns något samband mellan ovan nämnda vacciner och autism.

Det finns skäl att vara skeptisk till vaccinationsskeptikers argumentation. Det bör dock finnas en försiktighet när det gäller obligatorisk vaccination. Om staten skulle tvångsvaccinera medborgare som inte vill bli vaccinerade kan det uppfattas som ett övergrepp. Det ska krävas en väldigt allvarlig smittrisk för att obligatorisk vaccination ska bli aktuellt.

I diskussionen om vaccination är det viktigt att skilja på nya vaccinationer som tas fram inför ett snabbt uppkommet hot som exempelvis svininfluensan och vaccinationer som vi haft under flera decennier. För exempelvis de svenska barnvaccinationerna har vi haft lång tid på oss att upptäcka eventuella risker.

Vaccinationsskeptiker bör inte ignorera forskningsresultat som går emot de åsikter som de redan har. Alternativet är ett ovetenskapligt förhållningsätt.