Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V vill stoppa utbytet med kinesiska Wuxi

Vänsterns gruppledare Staffan Norberg säger nej till ett fortsatt utbyte mellan Södertälje och Wuxi kommun i Kina.
– Jag tycker inte att kommunen ska samarbeta med en diktatur, säger Staffan Norberg.

Sedan 2007 har Södertälje kommun och Wuxi i Kina haft ett samarbetsavtal som framför allt inneburit ett samarbete och utbyte av erfarenheter inom miljö- och skolområdet.

Södertäljes del i arbetet finansieras av Sidapengar och kommunstyrelsens majoritet godkände nyligen ett förslag till en förnyelse av detta Sister-Cityavtal med Wuxi.

Men vänsterledaren Staffan Norberg säger nej till avtalet och reserverade sig mot beslutet.

– Det gjorde jag och Pensionärspartiets Berit Lagerwall mot det förra avtalet också. Och situationen i Kina har inte förändrats sedan dess. Det är samma diktatur nu som då, säger Staffan Norberg.

Deras demokratisyn är så fjärran från vår. De har kombinerat det sämsta från kommunismen, diktaturen, med den värsta formen av statskapitalism.

– För mig som Vänsterpartist med vårt partis förflutna känns det särskilt viktigt att visa att jag lärt något av historien. Samtidigt är jag förvånad över att alla andra partier ställer upp på detta. Jag tror inte att vi kan påverka Wuxi i demokratisk riktning. Risken är istället att vi blir nyttiga idioter i diktaturens tjänst, säger Staffan Norberg.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) försvarar samarbetet.

– Jag är övertygad om att ett sånt här ömsesidigt utbyte kan ge en påverkan åt rätt håll. De får se hur vi lever och hur vi arbetar med miljö, skola och demokrati och kommer påverkas av detta. säger Boel Godner.

Läs mer i torsdagens pappers-LT. Köp och läs den digitalt här.