Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(V)eteranen i stadshuset som inte gillar talarstolar

I Täljerevyn har han schavotterat både som gråtmild Telgetabbis och som stans sheriff. Han önskar att han är lik en ung Clint Eastwood, tuff och hård. Särbon Carina tycker mer han liknar Kristian Luuk. På torsdag fyller Staffan Norberg 60 år.

Vänsterpartiets Staffan Norberg beskrivs av fullmäktigekollegor med adjektiv som lugn och stabil, lågmäld, påläst, analytisk, ekonomisk, rolig och allmänt trevlig. Men också som otroligt envis. Staffan Norberg lyssnar och nickar igenkännande.

– Jag tror att jag uppfattas som saklig och möjligen som motsatsen till talesättet upp som en sol och ned som en pannkaka. Jag är nog en långdistansare som vinner

i längden. Jag tror jag är en bra lyssnare och vill ha koll på fakta. Men när jag väl har det, då kan jag driva en fråga hårt och envist. Samtidigt har jag efter snart 17 år som kommunalråd i majoritet och 30 år i Södertäljepolitiken blivit mer pragmatisk och bättre på att kompromissa.

Staffan Norberg är född i Norsjö, 7,5 mil nordväst om Skellefteå och började sin yrkesbana som skogsarbetare. Han är utbildad miljöinspektör, har läst organisationspsykologi, statistik, epidemiologi och biostatistik. Till Södertälje

kom han 1984 för ett jobb som miljöinspektör och sedan 1988 sitter han i fullmäktige.

– Ändå gillar jag inte talarstolar, är ingen exhibitionist på det viset. Men jag ställer

mig i den för den goda sakens skull.

Han säger sig ha ett introvert drag, till och med ett starkt sådant.

– Det brukar inte betraktas som positivt, men jag vill fundera, väga fördelar mot nackdelar innan ett beslut fattas. Och det brukar jag göra på något av stadens många kaféer eller under sena kvällar i stadshuset.

Stämmer det att du är ekonomisk, på gränsen till snål?

– Jag är den som oftast försöker hålla emot när orimliga löften staplas på varandra. Och jag försöker se allmänhetens pengar som på mina egna. Och visst, jag har ganska små utgifter, bor i en tvåa, har en bil årsmodell 99, ett sommarviste med taxeringsvärdet 27 000 och i övrigt inte mycket prylar. Skuldfri. Och jag kan bli irriterad och arg när personer i det offentliga livet så lätt svänger sig med andras pengar eller har godkänt anställningsavtal som det vidriga avtalet där städpersonal i skolorna behandlas som nu sker.

Vad är du stoltast över att åstadkommit i Södertälje?

– Tre saker. Efter 25 år med stadsbyggnadsfrågor så är det paradigmskiftet där vi gick från att bygga miljonprogramsområden, till att prioritera vattennära förtätning av stan och mindre projekt med blandade upplåtelseformer.

Han nämner därefter kriget mot den grova organiserade brottsligheten i Södertälje, Tore 2-insatsen.

– Jag satt då även i polisnämnden. Det goda samhället sa ifrån och vi lyckades

bryta utvecklingen som var förskräcklig, och lagföra de värsta avarterna. All brottslighet har minskat och ligger i dag på betydligt lägre nivå, även om mycket återstår.

Det tredje är hans resa med Telge energi.

– Bolaget har gått från ett litet kommunalt elhandelsbolag till att vara nummer fyra i landet med 175 000 kunder och i dag utmana de stora energijättarna.

På fritiden åker Staffan gärna långfärdsskridskor.

– Det är bra och skonsam träning, du får motion och tränar balansen, säger han och berättar om fantastiska isar och Vikingarännet, där han för några år sedan kom på plats 156 av 5 000 startande, vilket gjorde honom till bästa Södertäljebo.

– En av Södertäljes oslipade diamanter, Tveta fritidscentrum, är en fantastisk möjlighet för alla som vill prova vinteridrott.

På torsdag fyller Norberg jämnt.

– Det blir ett enklare firande tillsammans med de som kantat mitt liv men också en resa med Carina till Curaçau i Västindien, senare i vinter.

Staffan Norberg tycker om att resa och har besökt ”ganska många ställen”, säger han svävande. Men favoritresmålet är traditionellt.

– Jag tycker det är trevligast i Las Palmas på Gran Canaria. Det är en storstad, med bad mitt i stan, skönt klimat och fantastisk mat. Och det är prisvärt.

Hur känns det att fylla 60?

– När man är 60 år ser man alltmer framtiden i backspegeln. Jag ser inte mig själv som 60. Jag är alltid jag oavsett ålder, men lite konstigt känns det, säger Staffan Norberg.

Sportintresserad jubilar

Namn: Staffan Norberg

Ålder: 60 år den 4 februari.

Familj: Särbo sedan 15 år med Carina.

Bor: Lägenhet i Mariekäll och sommarhus i Norsjö, mellan Lycksele och Arvidsjaur i Västerbotten.

Gör: Kommunalråd, styrelseordförande i Telge energi samt ledamot i kommunstyrelsen.

Intressen: Resor och sport. Hjärtat klappar mest för Skellefteå AIK, Assyriska FF, SSK, SBBK och Norsjö VBK.

Kuriosa: Älskar långfärdsskridskoåkning och är expert på Södertäljes kaféer.