Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvecklingen av förnybart ger hopp för klimatet

Den förnybara energin växer i rekordtakt. Förnybart bör i första hand användas för att ersätta fossilenergi.

I Stockholm i onsdags presenterade Internationella energirådet (IEA) en rapport om utvecklingen av förnybar energi. Utvecklingen är mycket positiv. Det har aldrig installerats så mycket förnybar el i världen som det gjordes 2015. För första gången någonsin stod förnybart för mer än hälften av den nyinstallerade elkapaciteten. Cirka en halv miljon solpaneler installerades varje dag 2015.

Sjunkande priser är en viktig del av utvecklingen. För solceller har kostnaden minskat med två tredjedelar mellan 2010 och 2015. Kostnaden för landbaserad vindkraft har minskat med 30 procent under samma tid, enligt en tidigare rapport från IEA. Priserna bedöms fortsätta sjunka och förnybart bedöms fortsätta öka.

Men förnybart behöver användas på rätt sätt för att de ska göra klimatnytta. Förnybar energi i sig gör ingen nytta för klimatet. Det gör endast nytta när de ersätter fossil energi.

Detta är en lovande och helt nödvändig utveckling. I sammanhanget är det dock viktigt att veta att elanläggningar inte alltid producerar lika mycket el som de har kapacitet att göra. Väderberoende energislag som sol och vind producerar mindre el i jämförelse med deras kapacitet än vad icke-väderberoende el gör. Tekniken för smarta elnät som gör det enklare för kunder att styra sin elförbrukning, och energilagring som gör att det går att lagra överskottsel och använda när det finns behov, behöver därför fortsätta utvecklas globalt.

Förnyelsebara energitekniker och då särskilt sol och vind är bland de viktigaste teknikerna vi har för att hejda den globala uppvärmningen.

Men förnybart behöver användas på rätt sätt för att de ska göra klimatnytta. Förnybar energi i sig gör ingen nytta för klimatet. Det gör endast nytta när de ersätter fossil energi.

Att använda förnybar energi till att ersätta ett annat koldioxidsnålt energislag som kärnkraft hjälper inte klimatet. En för snabb övergång till 100 procent förnybar energi kan till och med vara dåligt för klimatet. Internationella energirådet varnar i en rapport för att en betydande minskning av kärnkraften i Norden till 2030 och 2040 riskerar att öka användningen av naturgas, vilket innebär ökade koldioxidutsläpp. Den som vill argumentera för en snabb övergång till 100 procent förnybar energi i Sverige bör använda andra argument än klimatet.