Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsträckta händer och käbbel med knuff

Vi minns alla utsträckta händer efter det ängsliga valresultatet i september 2014. Alliansregeringen lämnade över regeringsmakten till Stefan Löfven som i ena stunden erbjöd utsträckta händer, i den andra fysiskt knuffade bort dem han sa sig vilja samarbeta med.

Det är inte lätt att hantera en sån kompis.

Nu har det gått ett och ett halvt år och vi har fortfarande en statsminister som inte verkar kunna hantera sin position. Fortfarande agerar regeringspartierna och dess allierade (LO) som om de befann sig i opposition.

Förslagen och idéerna vill man att alla andra ska komma med medan man själv kritiserar de andra partiernas agerande.

Mest uppmärksamhet vid Centerpartiets kommundagar i Karlstad förra helgen fick förslaget att skapa särskilda dörrar in på arbetsmarknaden för nyanlända. Bland annat genom lägre löner.

Det tog cirka tre sekunder så hade Socialdemokraterna och LO dragit i gång sitt pr-makeri och påstod att Centerpartiet ville sänka löner för anställda. Varken partiledare Annie Lööf (C) eller nån annan har påstått detta men det verkar vara en liten detalj för LO vars tidning Arbetet beskrev förslaget som att Centerpartiet vill införa apartheid i Sverige.

Rimliga reaktioner.

Centerpartiets åtgärdspaket för att skapa snabbare vägar in i det svenska samhället kan säkert kritiseras på flera punkter. Men det som inte hjälper ett enda dugg är att göra ingenting. Eller att tro att alla kommer att få jobb bara de får en gymnasieutbildning.

I dag har vi fler förbud för nyanlända att komma in i vårt samhälle än vägar in. De får inte jobba och de får inte lära sig svenska.

Integrationen har aldrig fungerat, men i och med de flyktingströmmar som nu rör sig i vår omvärld blir det övertydligt att vi aldrig haft några hållbara system.

Sverigedemokraterna, det parti som anser sig ha sett dagens utveckling i sin kristallkula sedan Hedenhös har också förslag på hur situationen ska lösas. Dock inte på frågan om integration. Deras lösning är densamma de haft sedan Hedenhös, vi ska inte ta emot människor på flykt.

En av partiets mest omhuldade företrädare, Kent Ekeroth, påminner på Twitter att ”SD har föreslagit undantagstillstånd, tårgas, gummikulor och vattenkanoner för att få kontroll på vissa förorter. Samt utvisningar”.

Inga konstigheter.

För Socialdemokraterna och LO är alla förslag om ändringar av reglerna på arbetsmarknaden att jämföra med slaveri. Man pratar om att sänkta ingångslöner och utveckling av enklare arbeten leder till ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden.

Den uppdelning vi har i dag av dem som har arbete och de som inte har det verkar i sammanhanget inte vara något stort problem.