Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsikt från ett hus som invigdes 1900

En lite ovanlig utblick från en hög byggnad i norra stadsområdet, mot söder.

Enligt uppgift ska bilden vara från 1986 och det förklarar att betraktaren kan se Centrifugens lågdel i förgrunden.

För den kanske inte helt orienterade kan vi ange att bilden är tagen uppifrån Centrifugens högdel. Den senare byggnaden finns kvar och inrymmer Tom Tits experiment.

Det stora huset invigdes 1900 och där tillverkades fram till 1960 åtskilliga separatorer. I lågdelen, som vi ser en del av nederst, fabricerades järnvägsvagnar i stora tal från 1865 fram till 1888 då den rörelsen flyttade till Atlasområdet i Stockholm.

Under några år, fram till 1896 fanns där olika verksamheter med bland annat tillverkning av brandredskap. Efter detta kom AB Centrifugaktiebolaget med sin produktion av separatorer enligt centrifugmetoden. Den verksamheten gick lysande och bolaget var tvunget att bygga nytt och större. Det blev ett, för dåtiden, komplex som omnämndes i den tidens tidningar.

Mot söder ser vi bron över Storgatan från 1970 och bakom den S:ta Ragnhilds kyrka och flera av husen där. Avståndet gör att de verkar små trots sin verkliga storhet. Vad som saknas är det stora bostadshuset utmed Storgatans östra del där det tidigare låg bensinstationer.

Sedan Tom Tit blev ensamma hyresgäster i den stora fastigheten har där utvecklats en hel del med intressanta fysiska experiment ute på den forna gårdsytan. I ett av dem kan man få uppleva ”fritt fall” under kontrollerade former samt lite spektakulära vattenkonster.