Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen mot bedragarbloggerskan växer – fem nya fall 

Utredningen mot bedragarbloggerskan från Södertälje växer. Fem fall har tillkommit och nu tyder det mesta att det blir ett nytt åtal mot henne i månadsskiftet november-december.

Bedragarbloggerskan begärdes tidigare i höst häktad för nio fall av bedrägerier, nu är utredningen uppe i 14 fall, varav elva är från tiden efter domen i våras. Hon har alltså begått nya bedrägerier under sin skyddstillsyn, något som LT kunde avslöja den 7 september.

Det fanns dock inte tillräckliga skäl för att häkta henne. Men nu tyder det mesta på att åklagaren Sara Sundström kommer att väcka ett nytt åtal mot den 30-åriga kvinnan.

– Om bevisningen är tillräcklig så kommer jag att väcka ett åtal. Någon gång i november så tror jag vi ska börja se slutet på förundersökningen i alla fall och då kommer jag att kunna uttala mig om hur det ser ut, om jag kommer att kunna väcka i alla 14 fallen eller om det är något som faller bort, säger Sundström till LT.

Efter att utredningen är klar dröjer det ytterligare ett par veckor innan det är möjligt att väcka åtal.

– Utredningen ska slutdelges och då har den misstänkte och dennes försvarare två veckor på sig att uttala sig. Någon gång i slutet av november och kanske december kan det bli aktuellt med ett åtal. Men det är svårt att uttala sig om nu eftersom jag inte vet om vi når hela vägen fram med alla ärenden.

Vilken påföljd kommer du att yrka på i så fall?

– Rent allmänt kan man säga att om jag åtalar henne för 14 fall av bedrägerier varav elva ligger i tiden efter dom, och hon har fått en skyddstillsyn, då kommer jag ju att yrka på fängelse på grund av återfall och det samlade straffvärdet.

Hur långt fängelsestraff talar vi om i ett sådant läge?

– Oj, det här blir väldigt mellan tummen och pekfingret, men på ett ungefär, i varje fall sex månader.

Kan det bli aktuellt med ett frihetsberövande i nuläget, kommer du att begära henne häktad igen?

– Nej, för domstolen har gjort sin bedömning och de fem tillkomna fallen förändrar inte den bedömningen. Jag skulle inte ha någon framgång med att klaga på häktningsbeslutet eller begära henne häktad igen. Jag tänkte på det men jag kom fram till att det inte skulle göra någon skillnad för de har ändå bedömt att det här inte är proportionerligt.

Bedragarbloggerskan specialiserade sig under sensommaren på att erbjuda och ta betalt för Håkan Hellström-biljetter som inte fanns.

De fem nytillkomna fallen rör samma sak.

– Ja, det är samma modus och samma musikevenemang också. Jag kan inte omständigheterna i varje specifikt ärende, alla målsägandena är inte hörda än, säger Sara Sundström.

Läs också: Hon lurar offer på Håkan-biljetter under skyddstillsyn