Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning om bombhot nedlagd

Polisutredningen om bombhotet mot Lillhagaskolan i Nykvarn är klar – och läggs ner.

Annons

Samtidigt flaggar rektor Peter Forsberg för skarpare regler för mobiltelefoner.

– De uppgifter vi har överlämnas till socialtjänsten, säger Lars Alvarsson på polisens ungdomsgrupp.

Det har att göra med att den som är under 15 år inte kan bli dömd i domstol.

Om polisen vet vem som låg bakom den handskrivna lapp med bombhotet som hittades på Lillhagaskolan i Nykvarn i tisdags svarar Lars Alvarsson inte på. Enligt hotet skulle en laddning sprängas klockan 10.30.

Enligt honom pågår inte heller någon annan polisutredning gällande händelser på skolan. Det betyder att utredningen om hotet mot en lärare, som också framfördes via en handskriven lapp, är nedlagd. Inte heller den sönderslagna toaletten eller måndagens brand i en papperskorg utreds vidare.

På skolan har Peter Forsberg, tillförordnad rektor fram till sommaren, vidtagit ett antal åtgärder.

– Det har varit lugnt i två dagar nu. Det beror väl på att de flesta eleverna fattade hur allvarligt det här var, säger han.

Under slutet av veckan rör sig mer personal än normalt i korridorerna – för att skapa trygghet och vara extra ögon och öron.

Dessutom råder mobilförbud under tre dagar.

– Vi vill ha fokus på skolarbetet. Dessutom skickar förbudet signaler om att vi tar det här på allvar – det blir undantagsregler.

Peter Forsberg flaggar också för ”skarpare och tydligare” regler för telefoner på skolan – som en hjälp till lärare att hålla ordning och till de elever som har svårt att hålla sig ifrån sina mobiler.

– Jag tror inte att vi inför ett permanent mobilförbud, men att vi stärker de regeler vi har. Vi ska jobba för att hitta en lämplig avvägning.

En annan åtgärd är att skolan efter sportlovet ska låsas tidigare, redan en kvart efter sista lektion, för att förhindra onödigt spring i lokalerna.

Peter Forsberg ser fredagen som en avgörande dag.

– Om någon vill sätta käppar i hjulet för oss är det väl då. Men vi är på hugget, säger han.