Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Utred äldrevårdens behov så snabbt som möjligt”

 
Val 2014
Visa alla artiklar

De äldres frågor tas inte på tillräckligt stort allvar, menar PRO och SPF. På onsdagen fick de chansen att ställa sina frågor om äldreomsorgen till politikerna i en debatt i Stadshuset.

Onsdagens debatt väckte stort intresse. Ett 40-tal personer hade samlats i Demokratisalen i Stadshuset för att lyssna på när representanter från samtliga partier i kommunfullmäktige svarade på frågor om äldreomsorgen – frågor som tenderar att glömmas bort menar SPF Holmfast ordförande Bengt Johansson och PRO:s ordförande Billy Larsson.

Bland de viktigaste frågorna fanns bristen på utbildad personal, det ökande antalet demenssjuka och avlastning för anhöriga som vårdar sjuka i hemmet.

Av publiken att döma verkade dock frågan om den höga omsättningen på äldreboenden väcka mest engagemang.

– Idag lever inte många särskilt länge efter att de har fått plats på ett äldreboende. Är det acceptabelt? frågade Lars Johansson som modererade debatten.

Moderaternas gruppledare Ann-Marie Larsson tog först till orda.

– Att omsättningen är hög beror dels på restriktiva bedömningar från biståndsenheten. Om vi får majoritet efter valet vill vi skapa ytterligare två äldreboenden. Vi vill också införa en platsgaranti för personer över 85 år.

Det väckte motreaktion från flera andra partier.

– Det är det personliga behovet som styr huruvida man behöver plats på äldreboende, inte en viss ålder, sa Ewa Lofvar Konradsson (MP).

En annan fråga handlade om hur man lockar fler personer till arbete inom äldrevården.

Att det finns stort behov av mer personal inom vårdyrkena är partierna överens om.

Överens är man också om att krutet bör läggas på läggas på att göra utbildningar inom vård- och omsorg – som får allt färre sökande – mer attraktiva.

Som ett svar på frågan har Kristdemokraterna tidigare i år lämnat in en motion om ett vård – och omsorgscollege, som ska öka samarbetet mellan skola och arbetsliv och därmed också höja vårdyrkenas status.

Sverigedemokraternas Tommy Hansson meddelade att han vill se riktade insatser för att öka antalet män inom yrkesgruppen, medan Vänsterpartiets Kerstin Pettersson nämnde förbättrad arbetsmiljö samt rättigheten till heltidsarbete.

Men det var PRO:s ordförande Billy Larsson som fick störst respons, i form av applåder och instämmande röster från publiken, för sitt inlägg som avslutade debatten.

– Se till att behoven i äldrevården utreds så snabbt som möjligt och jobba sedan efter den!