Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpressning av bröder i gangstermål

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

I dag fortsatte åklagarna med slutpläderingen i det stora gangstermålet. Inledningen blev utpressningen av två bröder i Södertälje och ett människorov på Heron city. (UPPDATERAD 13.55)

Till skillnad mot dubbelmordet, som är ett komplicerat indiciemål, har åklagarna mer direkt bevisning i det här fallet. Bandade telefonsamtal finns där offrens uppgifter om utpressning och utpressningsförsök styrks.

Södertäljenätverkets utpekade ledare Bernard Khuri och sex andra står åtalade för grov utpressning eller utpressningsförsök av två bröder i Södertälje som i dag lever på hemlig ort.

Den ene broderna var skuldsatt och nätverket skulle driva in pengarna. De lyckades få mannen att betala 90 000 kronor. Därefter krävdes han på ytterligare 200 000 kronor – en kraftigt upptrissad summa, enligt den skuldsatte.

Mannen kunde inte betala och rädslan drev honom att gå under jorden.

Då utsattes hans bror, spelklubbsägaren i Ronna centrum som även är åklagarsidans huvudvittne i dubbelmordet.

– Han hade ingen skuld, han var bara bror. Han fick som villkor att ta fram sin bror eller betala pengarna, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Enligt åklagarna lånade brodern ihop 30 000 kronor som han betaldetill en 30-årig man på en restaurang i Södertälje centrum och sålde sedan sin lägenhet i Syrien till underpris för att betala indrivarna 120 000 kronor. Men indrivarna fortsatte och i maj 2011 vände sig brodern till polisen.

Därefter gick åklagaren över till kidnappningen på Heron city av en person i 30-årsåldern i början av oktober 2010. Han misshandlades grovt i ett restaurangkök och fördes blodig i bil till bostaden i Ronna, där även hans föräldrar bodde. Föräldrarna har vittnat om händelsen, att nätverkets ledare Bernard Khouri och flera andra tog sig in i bostaden och hotade dem med pistol och stal saker. Sonen fördes sen ner i källaren där misshandeln fortatte. En tid senare brändes pappans bil upp och familjen fann det bäst att flytta.

Åklagarna anser att det är bevisat genom förhör med familjen och inspelade telefonsamtal att Bernard Khouri och elva andra inom nätverket ska dömas för människorov eller i vart fall medhjälp till människorov, övergrepp i rättsak och grovt olaga hot.

Orsaken till människorovet var att offret ansågs vara allierad med X-team och dess ledare Dany Moussa. Han hade bland annat sålt sin bil till personer i X-team, som senare använde den vid drive-by-skjutningen på Torekällgatan då två personer inom nätverket skottskadades, varav en blev rullstolsburen på livstid. Under utredningen förnekade han att han skulle känna personerna som åtalades för den skjutningen, men detta tog han tillbaka i rätten. En av dem kände han väl. Det var också det som Bernard Khouri talade med offrets pappa om i bostaden.

Åklagare Björn Frithiof menar att det är mycket intressant eftersom han anser att hämnden för skjutningen på Torekällgatan ligger bakom såväl morden som människorovet.

Strax innan lunch övergick åklagarna till att slutplädera om ”dagishotet”, då en man jagades av en pistolman när han skulle lämna sin sin på Urbergets förskola i Ronna sommaren 2011. Orsaken ska ha varit en skuld på en miljon kronor efter en misslyckad företagsetablering i Liljeholmen. Enligt den åtalade ljuger målsägaren och är en bedragare.