Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpressare inför rätta

De tvingades hoppa på den spruckna sjöisen, misshandlades, kniv­hotades och rånades. 
På tisdagen vägrade brottsoffren sitta ansikte mot ansikte med utpressar­ligan i rätten.

Tingssalen var i går fylld av åskådare när fyra unga män, 19, 19, 21 och 22 år gamla, fördes in med handbojor – tre av dem välkända av polisen.

Trots åtalet ser de lite förnöjsamma och uppspelta ut – kanske för att de är i blickfånget. Munterheten stiger ytterligare när de två brottsoffrens målsägarbiträde, advokat Jens Lapidus, förklarar att hans klienter vägrar genomföra rättegången i samma rum som de.

– De känner en stark oro för de tilltalade, säger Jens Lapidus.

Brottsoffren får under de två rättegångsdagarna i stället följa huvudförhandlingen via mikrofon i enskilda rum. Att offren, 19 och 20 år gamla, är rädda är kanske inte så konstigt. Den 23 december stormade fem personer in i 20-åringens bostad i Södra och misshandlade dem.

En av gärningsmännen, 22-åringen, ska enligt 20-åringen ha sagt: ”Vet du vem jag är?” ”Nej”, hade 20-åringen svarat, varpå han golvades av ett knytnävsslag i ansiktet. 22-åringen förklarade att 20-åringen var skyldig honom 50 000 kronor för att han sålt hasch i hans namn, en anklagelse 20-åringen är oförstående till.

22-åringen ska därefter ha sagt åt sitt gäng att driva in skulden och själv gett sig av. Enligt åklagare Stefan Creutz är 22-åringen anstiftare, den som gett de andra i uppdrag att driva in skulden.

– Det är han som dragit i gång det hela, säger han.

Men även 20-åringens 19-årige kompis ”bötfälldes” av gänget på 40 000 kronor – en summa helt tagen ur luften. De två offren ska sen ha knuffats in i en bil och körts till Malmsjöbadet, där de tvingades hoppa på den svaga isen.

– Jag hörde hur den knakade under mig, säger 20-åringen, som samtidigt såg hur kompisen fick en kniv mot halsen uppe på land.

Därefter bar färden vidare till bankomater och mackar där de tvingades ta ut pengar från sina konton – totalt 18 700 kronor. Bilen styrdes sen till offrens bostäder som plundrades på värdesaker.

Men först tvingades 19-åringen tömma sitt sparkonto via internetbanken. Dagen efter, på julafton, tvingades de med igen – nu mot Moraberg, men affärerna var julstängda och offrens kort spärrade. Gänget förklarade att 20-åringens skuld nu åter var 50 000 kronor.

De två brottsoffren bor nu på hemlig adress. Två av gärningsmännen är ännu på fri fot. De fyra åtalade nekar till brott. En av dem hävdar att han kände sig pressad att köra bilen och inte vågade säga stopp.