Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpressad pekade ut gangsterledaren

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

När brodern inte kunde betala, blev ­George, utpressarnas offer. I går vittnade han inför rätten med utseendet modifierat av säkerhetsskäl.
– Det här är Chicago på 20-talet, säger advokat Claes Borgström.

LT har tidigare berättat om utpressningen mot Josef som när han inte kunde betala gick under jorden. Då vände sig nätverket mot hans bror George, som inte såg någon annan utväg än att sälja familjens lägenhet i Syrien till kraftigt underpris.

I går vittnade han i rätten via videolänk från ett separat rum med utseendet modifierat; håret var längre, liksom skägget – allt i enlighet med polisens vittnesskyddsprogram.

– Jag fick stark panik, hela mitt liv förändrades den dagen, säger George, om dagen då han hotades per telefon, enligt honom själv av nätverkets fruktade ledare Bernard Khouri, som då befann sig i Libanon.

– Jag kände igen hans röst, vi syrianer känner igen varandras röster, säger George.

Som LT tidigare berättat var det den 30 januari i år som en 36-årig indrivare ur nätverket sökte upp honom i den föreningslokal i Södertälje som George drev. 36-åringen räckte George en telefon – rösten i andra änden krävde att han betalade

istället för brodern. George fruktade för sitt liv.

Vid tre tillfällen betalade George, först 30 000 kronor, sedan 50 000 och slutligen 40 000 kronor – pengar som överlämnades till nätverkets utsända på olika platser i Södertälje. Men George betalade inte hela summan – 200 000 kronor, han valde att vända sig till polisen.

I dag är fem personer, 36, 28, 39, 58 år och den 31-årige ledaren åtalad för den grova utpressningen.

I dag är det dags för försvarssidan att fråga ut George, som förhördes under hela gårdagen med tolk, vars översättning från arabiskan då och då ifrågasattes av de åtalade samt engagerade åhörare på läktaren, något som fick rättens ordförande Katarina Ekholm att ryta till.

Vid ett par tillfällen behövde även den åtalade 58-åringen lämna salen för att uppsöka toaletten och hans minspel och gester till läktaren på väg ut och in fick då ånyo rättens ordförande att säga ifrån.

Åtalet har hittills skapat en hel del uppmärksamhet, vilket inte minst advokat Claes Borgström, familjen Moussas målsägarbiträde, gav uttryck för i pausen.

– Jag har varit aktiv sen 80-talet, men aldrig har jag varit med om de scener som utspelar sig här – det här är lite för mycket Chicago, säger han.

I går lades även ännu en utpressning till det omfattande åtalet, det är 39-åringen som åtalas för anstiftan till misshandel och grov misshandel samt försök till grov utpressning på en miljon kronor.

Offret attackerades i sitt hem i våras och den 14 juni dök två gärningsmän upp vid den förskola i Södertälje där mannen lämnade sitt barn. En av männen slet fram en pistol och tryckte av, men vapnet klickade.

Fotnot: Josef och George är fingerade namn.