Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpekad för saxmordet i Hovsjö kräver ny granskning

Artikel 3 av 7
Saxmordet i Hovsjö
Visa alla artiklar

Den i dag 28-årige mannen som utpekades som skyldig till ett uppmärksammat mord i Hovsjö år 2001 kräver en ny prövning av skuldfrågan.

Det uppger Dagens Nyheter som i en lång serie av artiklar granskat fallet, där en då 12-årig pojke kom att utpekas som skyldig till ett brutalt mord på sin 11-årige bästa kompis.

12-åringen, som i dag är 28, kom att under långa tider vårdas inom rättspsykiatriska avdelningar bland vuxna dömda brottslingar.

Dagens Nyheters granskning visar många synnerligen besvärande omständigheter om de förhör som hölls med den då 12-årige pojken: Han pressades med ledande frågor i tiotals förhör utan föräldrar eller advokat närvarande. Förhörsledaren använde metoder som visat sig framkalla "falska minnen" och falska erkännanden. Teknisk bevisning som band 12-åringen till brottet fanns inte.

Tack vare styrkan och tyngden av DN:s granskning beslutade åklagare i september i år att undersöka saken på nytt.

Men i slutet av oktober kom nästa besked: Förundersökningen återupptas inte.

Nu har, enligt Dagens Nyheter, den i dag 28-årige mannens advokat begärt att åklagaren överprövar beslutet om att inte återuppta förundersökningen.